Dostupni linkovi

Mustafa: Rizikujemo da ostanemo u viznom režimu


Isa Mustafa: Pitanje paralelnih struktura Srbije na Kosovu, okupirana imovina i njeno ilegalno korišćenje treba da se reši

Razgovarao: Zijadin Gashi (Priredila Amra Zejneli)

Premijer Kosova Isa Mustafa ocenio je za RSE da je liberalizacija viza za Kosovo pod ozbiljnim rizikom ukoliko Kosovo ne ratifikuje Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom tokom decembra. Premijer Kosova je naglasio da je zid u Severnoj Mitrovici najbolji signal Evropskoj uniji da je potrebno da se preispita dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Mustafa je pozvao EU da utiče na rušenje zida kod onih koji su ga izgradili u blizini ibarskog mosta u Severnoj Mitrovici. On je dodao da zbog tog zida sve teme koje se tiču evropskih integracija Kosova ostaju u senci, "jer je srpska zajednica sada nametnula temu oko koje se na Kosovu međusobno polemiše".

"Moj stav i stav vlade je da je taj zid ilegalan i nezakonit. Izgrađen je bez dozvole. Nikada nije bio deo projekta rekonstrukcije mosta na Ibru ili regulisanja trga", kazao je Mustafa i dodao da će se prema gradnji tog zida ophoditi shodno zakonu.

Kosovski premijer dodaje da za Evropsku uniju nema boljeg signala od izgradnje ovog zida da treba da se razmotri način na koji se dijalog vodio do sada. Rezultati ovog procesa i sprovođenje sporazuma ima velikih nedostataka, kaže on.

"Neshvatljivo je da mi šest godina vodimo pregovore sa Srbijom u Briselu o normalizaciji odnosa, a jednog dana se stvori zid koji nije samo simboličan, već je realnost želje i insistiranja Srbije i Srba za podelom Kosova", navodi Mustafa.

Zid, Mitrovica
Zid, Mitrovica


On naglašava da je neophodno da se promeni format dijaloga i sagleda šta može da se uradi kako Kosovo ne bi zaostalo na putu evrointegracija dok Srbija ide tim putem, te kako se ne bi reklo da se dijalog vodi, dok istovremeno Srbija ne sprovodi nijedan sporazum.

"Mislim da o ovome trebamo ozbiljno da razgovaramo, uzimajući u obzir i poslednja dešavanja. Treba da se sagleda kada možemo da vodimo dijalog, koja su to pitanja koja konačno trebaju da se okončaju u dijalogu Srbije i Kosova. Pitanje paralelnih struktura Srbije na Kosovu, okupirana imovina i njeno ilegalno korišćenje – to treba da se reši. Srpske strukture moraju da napuste teritoriju Kosova", zaključio je Mustafa.

Mustafa je govorio i o ostalim pitanjima koji se tiču briselskih sporazuma, među kojima i pozivni broj za Kosovo. On je kazao da je Kosovo dobilo međunarodni pozivni broj, broj koji inače dobija država, a ne geografsko područje.

"Međunarodni broj ne može da dobije nijedna opština, nijedna pokrajina, nijedan geografski region ili dr. Ono što su Srbi i Srbija morali da urade jeste da se obezbedi pokriće za javnost kako oni sada ne priznaju suverenitet i nezavisnost Kosova. Ali, ukoliko se pročita odluka Međunarodne telekomunikacijske unije, tu stoji da je Kosovu dodeljen međunarodni telefonski broj 383", reči su premijera Kosova.

Dužnost odrediti međunarodne granice

Mustafa je potvrdio da je na sastanku sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem u Skadru razgovarao i o demarkaciji, te da su dve strane konstatovale da su komisije uradile dobar posao.

Crna Gora je, dodao je Mustafa, izrazila volju da pomogne koliko može po ovom pitanju.

Mustafa je naveo da nekoliko poslanika iz vladajućih partija, zajedno sa opozicijom, ima pogrešan stav u vezi označivanja granice sa Crnom Gorom.

Važno je rešiti pitanje demarkacije: Isa Mustafa (na slici: meštanin kosovskog sela Hađaj pokazuje liniju razgraničenja sa Crnom Gorom)
Važno je rešiti pitanje demarkacije: Isa Mustafa (na slici: meštanin kosovskog sela Hađaj pokazuje liniju razgraničenja sa Crnom Gorom)


Premijer je dodao da se sa predsednikom Kosova i kosovske Skupštine razgovara kako rešiti ovo pitanje i da preostaje da se razgovara sa poslanicima vladajućih stranaka i opozicije, kako bi se pronašao zajednički jezik radi ratifikacije Sporazuma, kao jednog od poslednjih uslova za liberalizaciju viza Kosovu.

"Moramo biti svesni toga da ukoliko to ne uradimo sada, do kraja godine, eventualno početkom sledeće, izgubićemo korak i zaostaćemo u ovom procesu. Dužni smo da građanima Kosova, naročito mladima, stvorimo uslove i da oni imaju ovu slobodu kretanja kao što je to slučaj sa ostalima. Takođe smo dužni prema državi da odredimo međunarodne granice Kosova sa Crnom Gorom, jer je to pitanje suvereniteta", kazao je Mustafa.

On je dodao da po tom pitanju ne postoji problem što se tiče političkih stavova vladajuće koalicije, već je problem kod nekih pojedinaca, a sada i kod Srpske liste koja broji 11 glasova i bez koje je nemoguće ratifikovati demarkaciju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG