Dostupni linkovi

Intervju Haleda Hoseinija za New York Times


Haled Hoseini
Haled Hoseini
Priredila Biljana Jovićević

U intervjuu za New York Times povodom novog romana “I planine su odzvanjale” Haled Hoseini priznaje da osjeća krivicu zbog toga što živi udobno u Americi dok njegovi zemljaci pate.

“Jedini razlog zbog kojeg sam tu gdje jesam je čista sreća, odnosno glupa genetska lutrija. Nezasluženi je dar da imam ovakav život. Moje knjige su postale uspješne daleko više od očekivanog, a one su upravo o tim ljudima. Osjećam na neki način da sam profitirao od njihovog jada”, kaže on.

Prvi besteler “Lovca na zmajeve” pisao je svako jutro prije odlaska na posao u bolnicu gdje je radio kao internista. Kako kaže, nikada nije imao namjeru da ono što piše bude objavljeno niti je vjerovao da je to toliko dobro, samo je želio da piše.

Njegova je žena bila redaktor svega što je pisao i kada se dogodio 11. septembar 2001, dvije trećine knjige je već bilo gotovo. Hoseini kaže da mu je supruga tada rekla: Ako završiš ovu knjigu zaista treba da je pošalješ izdavačima, jer je sada svaka priča o Avganistancima ista i užasna - teroristi, droga, Bin Laden, talibani. Naša knjiga je lijepa i drugačija. To je drugi pogled na Avganistan.

Na pitanje šta misli da li bi je izdavači objavili da nije bilo 11. septembra, Hoseini odgovara:

„Ko zna. Moramo biti iskreni. To je otvorilo vrata. Ali vjerovali ili ne dok sam pokušavao da nađem agenta u junu 2002. odbijen sam uz obrazloženje - sviđa nam se vaša knjiga, ali mi zaista sada tražimo priče o Iraku“.

Nevjerovatno, ali čak su i izdavači pokušavali da zarade na invaziji na Irak. U intervjuu za NYT, Haled Hoseini govorio je i o situaciji u njegovoj domovini sada i perspektivama nakon povlačenja američkih trupa 2014. Optimista je jer je pored još uvjek nestabilnog mira i problema sa pobunjicima u zemlji napredak ipak vidljiv u posljednjih 12 godina - milioni djece sada pohađaju školu uključujući i djevojčice, žene imaju pravo kandidovanja za predsjednika kao i poslanike u parlamentu, povećan je životni vijek Avganistanaca i dramatično smanjena smrtnost porodilja i novorođenčadi. Vjeruje da će se ostali procesi u zemlji događati u miru, jer je kaže, avganistanski narod umoran od rata.

Odgovorio je između ostalog i na pitanje o tome kako se osjećao zbog toga što je u magazinu Time 2008, kada je uvršten na listu 100 najuticajnih ljudi na svijetu, Lora Buš supruga bivšeg američkog predsjednika napisala pohvalni osvrt o tome. Da li mu je ugodno da bude omiljeni Avgano-Amerikanac Bušovima?

„ Morate biti sposobni da komunicirate i sa ljudima sa čijom se politikom ne slažete. Ja sam to to doživio kao elegantan čin i gospođa Buš je to veoma ljubazno napisala. Ja se nijesam slagao sa politikom njenog muža, ali to nije značilo da ne mogu prihvatiti ljubazan gest od nje“, pojasnio je Haled Hoseini u intervjuu za New York Times.
XS
SM
MD
LG