Dostupni linkovi

Bodiš: Populizam na delu u Mađarskoj od dolaska Orbana na vlast


Orban sve kritike prema njegovoj vladi i njemu osobno tumači kao napad na Mađarsku i Mađare, kaže Bodiš
Orban sve kritike prema njegovoj vladi i njemu osobno tumači kao napad na Mađarsku i Mađare, kaže Bodiš

Gabor Bodiš, novinar, nekadašnji urednik Radija Slobodna Evropa i oštri kritičar politike mađarskog premijera Viktora Orbana upozorava da Orban sve kritike prema njegovoj vladi i njemu osobno tumači kao napad na Mađarsku i Mađare. Sa takvom demagogijom o obrani zemlje dobija i nove pristalice. Nekima to izgleda smešno, ali mu više od dva milijuna birača veruje.

Razlog tome je, smatra Bodiš, aktualna medijska slika u Mađarskoj gdje zapravo i nema nezavisnih medija. Informacije su dozirane na način na koji to odgovara vladajućim strukturama u zemlji, ističe on.

RSE: Na zasjedanju Generalne skupštine je glavni tajnik UN Antonio Guteress upozorio da se svijet suočava sa nizom problema. Između ostaloga je upozorio da je “polarizacija u porastu, a populizam maršira". Koliko je Mađarska duboku zašla u takve vode i što je po Vama razlog?

Bodiš: Populizam je na delu u Mađarskoj od 2010., odnosno od trenutka kada je Fidesz , stranka sadašnjeg premijera Viktora Orbana, došla na vlast prvi put dvotrećinskom većinom. No, ne može se reći da su pobedili zato jer im je naklonjen zakon o izborima. Prvi put su osvojili dvotrećinsku većinu, glatko, po starom izbornom sistemu. Onda su promenili izborni sistem i onda su i ove godine osvojili dvotrećinsku većinu tako što su dobili manje glasova od opozicije. Sam Viktor Orban je rekao da više nikada neće izgubiti izbore. Na delu je takozvani hibridni sistem, a njegov smisao nije da se ruše institucije liberalne demokratije, nego da se osvajaju.

To znači da je Orban svuda postavio svoje ljude. Oni se nalaze u svakoj državnoj instituciji. Najrečitiji primer su mediji. U osam godina koliko je Fidesz na vlasti medijska slika je potpuno promenjena. Postoji tek jedna nezavisna televizija, a ima ih gotovo trideset. Radi se o RTL koji jedini nije pod “komandom” Viktora Orbana. Sve radio stanice, svi internetski portali, televizijski stanice i lokalne novine u provinciji su u vlasništvu tajkuna koji su bliski Viktoru Orbanu. Tako se dešava da u jednom danu sve lokalne novine imaju identičnu naslovnu stranicu, a radio stanice emituju vesti koje se formulišu i slažu po redosljedu kako je zamišljeno u nekom uredu ili vladi Fidesza.

RSE: Da se u Mađarskoj ne poštuju ljudska prava, da je sloboda govora upitna, da je odnos prema migrantima sramotan smatraju i u EU… Evropski parlament spreman je aktivirati članak 7 koji dovodi u pitanje pravo glasa službene Budimpešte da li postoji konsenzus unutar Unije? No, vladajuća granitura zapavo se i ne obazire na stavove Brisela?

Bodiš: Iz dva razloge se može tako ponašati. Jedan je što postoji “deal” između mađarske i poljske vlade, jer i Poljskoj iz Brisela prijete tom mjerom, ali to se može dogoditi samo jednoglasnom odlukom u Vijeću ministara, a do toga ne može doći. Drugo, to što je Orban dobio snažne kritike u Evropskom parlamentu, to samo dodatno pojačava njegovu popularnost, jer birači koje ima iza sebe, sada su se uvjerili da on stvarno brani zemlju. Naime, Orban sve kritike prema njegovoj vladi i njemu osobno tumači kao napad na Mađarsku i Mađare. Sa takvom demagogijom o obrani zemlje dobija i nove pristalice. Nekima to izgleda smešno, ali mu više od dva milijuna veruje. Zbog medijske slike kakvu imamo, nema druge informacije.

Bilbordi protiv migranata na ulicama Budimpešte bili su deo kampanje Viktora Orbana
Bilbordi protiv migranata na ulicama Budimpešte bili su deo kampanje Viktora Orbana

RSE: Odnos prema izbjeglicama je po ocjeni međunarodnih organizacija katastrofalan. Rekli ste da više od dva milijuna birača vjeruje Orbanu. Zar uistinu nekoliko izbjeglica može promijeniti sliku Mađarske kako tvrdi Orban i što kažu na to mladi?

Bodiš: Pre svega, oko 600 hiljada mladih je napustilo Mađarsku i otišlo na Zapad. Mladi su okrenuli leđa politici, i sve su rezigniraniji. Istodobno Orbanove pristaše su aktivne pa izgleda kao da se ništa ne događa u javnom menju, a to menje pak kreiraju mediji koji danju i noću samo vesti o izbeglicama, o zločinima koji izbeglice rade na Zapadu. Uz to, reč izbeglica je zabranjena, pa se govori isključivo o migrantima. Orban definiše zemlje kojima pripada i Mađarska kao one koje se želi naterati da rade nešto što nije u njihovom nacionalnom interesu. A sve se to radi kako bi se prikrila jedna ogromna korupcija u Mađarskoj.

Evo primjera, Mađarska koja ima najviše koristi od EU, unazad nekoliko godina je primila više novaca nego što je bio dug bivše Jugoslavije, poznatih 20 milijardi dolara, i sve su te pare otišle po nekim tenderima koje su dobili ljudi bliski Fideszu. Tako je moguće da gradonačelnik iz malog mjestašca iz kojeg potiče Viktor Orban i gde je napravljen stadion koji je tri puta veći od toga sela, u samo osam godina postane drugi najbogatiji čovek u Mađarskoj.

Tu je i poslednji primer kada je premijer Viktor Orban na utakmice svoga omiljenog kluba Videotonaiz Székesfehérvára otišao na jednu utakmicu u Bugarskoj privatnim luksuznim avionom čije iznajmljivanje košta 10 hiljada eura, a po zakonu premijer ne smije primati poklon veći od njegove plate koja je verovatno između 2 i 3 hiljade eura. Na pitanje opozicije kako je to moguće, odgovorio je prilično hladno da na utakmice u inostranstvo tako putuje 30 godina, i da će i ubuduće tako putovati!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG