Dostupni linkovi

Macron zamijenio ambasadora koji je hvalio Orbanovu migrantsku politiku


Emmanuel Macron, predsjednik Francuske
Emmanuel Macron, predsjednik Francuske

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron zamijenio je ambasadora te države u Mađarskoj, Erica Fourniea, tokom vikenda nako što je javnosti procurio povjerljivi memorandum u kojem je on hvalio migrantsku politiku mađarskog premijera Viktora Orbana.

Za novog ambasadora koji je će zamijeniti Fourniera u Budimpešti imenovan je Pascale Andreani, prenosi Reuters.

U povjerljivom dokumentu, sa datumom 18. jun i koji je adresiran na kancelariju Macrona, Fourniera je naveo da Mađarska predstavlja model za rješavanje pitanja migranata, a da su optužbe za populizam protiv Orbana medijske izmišljotine.

Sad već bivši ambasador je takođe napisao da francuski mediji, optužujući Mađarsku za antisemitizam, pokušavaju da skrenu pažnju sa "pravog antisemitizma", koji dolazi od "muslimana u Francuskoj i Njemačkoj".

Upitan za ovaj dokument u petak, Macron je rekao da ne dijeli stavove Fourniera i da povjerljivi dokument ne predstavlja zvaničnu politiku Francuske.

"Da je ambasador ovo rekao javno, on bi bio odmah otpušten", rekao je Macron na konferenciji za medije u Briselu.

Macron, strasni eurofil razmijenio je kritike sa Orbanom i drugim istočnoevropskim liderima, optuživši ih da ne poštuju demokratske vrijednosti i zbog odbijanja da prihvate migrante.

Mađarski premijer Viktor Orban kaže da ljudi koji kritiku njegov stav prema migraciji pripadaju "nefikasnoj evropskoj straži". Prošle godine je predsjednika Emmanuela Macrona nazvao "novim dječakom" koji na startu ne obećava.

XS
SM
MD
LG