Dostupni linkovi

Interkativna galerija: Berlin 1945. i danas

Prošlo je sedamdeset godina od završetka Drugog svjetskog rata u Evropi. Nakon konačne bitke kojom je Berlin ostao u ruševinama, Njemačka je potpisala kapitulaciju. Uništeno je oko 600.000 stanova, zajedno s mnogim javnim zgradama. Veliki dio štete ostao je vidljiv i u godinama koje će doći, pogotovo u dijelu duž Berlinskog zida koji je dijelio Berlin na Istočni i Zapadni. Ali nakon ujedinjenja Njemačke 1990. godine, gotovo cijeli Berlin je obnovljen, a danas su neki dijelovi grada izgledaju neprepoznatljivo.

Photo 1 Photo 2
Brandenburška kapija, jedan od simbola Berlina, zbog svog položaja kraj Berlinskog zida, bila je u ruševinama tokom cijelog Hladnog rata, pa i duže. Kapija je u potpunosti obnovljena između 2000. i 2002. godine.
Photo 1 Photo 2
Vojnici Crvene armije poziraju ispred zgrade Raihstaga, gdje su se vodile čuvene ulične borbe 30. aprila 1945. godine. Danas je obnovljena kao sjedište Njemačkog parlamenta, koju krasi kupola Normana Fostera i predstavlja veliku turističku atrakciju.
Photo 1 Photo 2
Memorijalna crkva Kajzer Vilhem jedno je od rijetkih mjesta u Berlinu na kojem su još uvijek vidljiva ratna razaranja. Oštećena je u zračnom napadu 1943. godine, a do danas je ostavljena u ruševinama da svjedoči o prošlosti.
Photo 1 Photo 2
Još jedan pogled na zgradu Raihstaga. U unutrašnjosti zgrade se još uvijek mogu vidjeti grafiti koje su ispisali ruski vojnici nakon ulaska 1945. godine.
Photo 1 Photo 2
Aleksanderplac koji je uništen u borbama, predstavljao je glavni centar noćnog života u Berlinu dvadesetih godina prošlog stoljeća. Obnovljen je šezdesetih godina i predstavljao je znamenitost Istočnog Berlina sa svojim prepoznatljivim televizijskim tornjem.
Photo 1 Photo 2
Pjesnik i ratni reporter Vasilij Zakarčenko (desno) razgovara sa sovjetskim oficirom 16. maja 1945. godine. Na istom mjestu 24. aprila 2015. godine, Klemens, vozač trokolice, na proljetnom suncu, čeka svoje mušterije. U pozadini na lijevoj strani, nalazi se poznati hotel Aldon, koji je uništen 1945. a obnovljen 1997. godine.
XS
SM
MD
LG