Dostupni linkovi

Intelektualci iz Malesije za bolji položaj Albanaca


Malesija, FOTO: VIJESTI
Malesija, FOTO: VIJESTI
Intelektualci iz Malesije u kojoj pretežno živi albansko stanovništvo, formirali su udruženje građana pod nazivom „Demokratski forum za integracije". Smatraju kako su dosadašnji politički predstavnici Albanaca sa tog područja motive za svoje javno djelovanje više nalazili u ličnim interesima nego u poboljšanju političkog, ekonomskog i socijalnog položaja svojih sunarodnika.

Predsjednik novoformiranog udruženja građana Malesije „Demokratski forum za integracije“ Anton Ljuljđuraj upozorio je za list Vijesti kako su građani tog područja koje gravitira Podgorici, a čije je većinsko stanovništvo albansko, nezadovoljni opštim stanjem u Crnoj Gori, a posebno njihovim političkim, ekonomskim i socijalnim položajem.

Ljuljđuraj za to krivi prije svega političke predstavnike Albanaca sa tog područja za koje smatra da nijesu u dovoljnoj mjeri artikulisali njihove interese. U prilog tome navodi kako Malesija nema lokalnu samoupravu, kako je nezaposlenost na tom području višestruko veća nego na nivou glavnog grada, kako lokalni prihodi idu u kasu Podgorice.
Siništaj: Pitanje je da li nam je cilj da se ujedinjujemo ili da idemo na sve strane pa da razbijemo i ovo što imamo.

Stanovnik Malesije, šef poslaničkog kluba albanskih partija u crnogorskoj Skupštini Vaselj Siništaj međutim iskazuje skepsu u ciljeve i domete Demokratskog foruma.

"Moje očekivanje je bilo da će to nešto jače da bude, jedna nova, uslovno rečeno politička partija koja će nastojati da objedinjuje sve snage pa makar i civilni sektor. Međutim, ispalo je još jedno udruženje a iz onoga što čitam nemaju namjeru da se bave politikom a sa druge strane sve ono što se potencira a što je njihov program, ako je to tako sve su to politička pitanja. Ne znam, pitanje je da li nam je cilj da se ujedinjujemo ili da idemo na sve strane pa da razbijemo i ovo što imamo. To je meni dilema. Ako je nekome namjera da postanemo jedinstveni i da idemo kao jedan glas za probleme koji stvarno postoje i ne samo u Malesiji, imaće moju podršku. Ako im je cilj samo da prave podjele onda ne mogu očekivati moju podršku", poručio je Siništaj.

Tezgaroši kvazi-patriotizmom

Politički analitičar Dritan Abazović međutim podržava formiranje udruženja građana u Malesiji odnosno kako ističe svaku aktivnost koja želi da na drugačiji način artikuliše svoje legitimne zahtjeve koje nijesu mogli da ostvare njihovi izabrani predstavnici tokom svih ovih godina.
Dritan Abazović

"Naročito je važno da dođe do nekog aktivizma, do podizanja građanske svijesti o važnosti učešća u društvenim procesima. Mislim da područje Malesija ima zašto da bude nezadovoljno. Mislim da su nazadovali i ekonomski i politički i mislim da političke elite koje djeluju na tom prostotu nijesu do sada uspjele da na jedan kvalitetan način artikulišu sve te zahtjeve građana. S toga je sasvim logično da se nešto pokreće i mislim da je to nešto što svakako treba pozdraviti naročito ako je to zaista utemeljeno na demokratskim principima i samo sa željom da se ostvari boljitak za sve građane, a da iza toga, naravno ne stoje neki privatni interesi ili neki prikriveni ciljevi o kojima mi ovoga momenta ne možemo da znamo", rekao je Abazović.

Kakav je komentar na formiranje udruženja građana u Malesiji u Demokratskoj Uniji Albanaca koja je dugi niz godina dio vladajuće koalicije u Crnoj Gori, a čiji je predsjednik ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša, inače mještanin Tuzi, nijesmo uspjeli da saznamo.

Ostali smo uskraćeni za odgovor na pitanje da li se pronalaze u konstataciji predsjednik „Demokratski Forum za integracije“ Antona Ljuljđuraja kako je dio albanskih političkih predstavnika motivaciju više nalazili u ličnim ekonomskim interesima nego na popravljanju položaja svojih sunarodnika.

"Apsolutno se slažem sa tom konstatacijom. Vrlo često iznosim tezu da na albanskoj političkoj sceni, dakle među ljudima koji obnašaju funkcije i predstavljaju Albance u Crnoj Gori ima dosta onih koji zarad prodaje nekog kvazi patriotizma postoje ti albanski tezgaroši koji su spremni da, prikrivajući svoje lične interese prodaju taj kvazi patriotizam i na taj način opstaju i bivstvuju a sa druge strane da se to njihovo zalaganje da se ta albanska prava uopšte ne manifestuju u realnom životu kroz boljitak standarda građana koje predstavljaju", kaže Abazović.
XS
SM
MD
LG