Dostupni linkovi

Banjalučka firma podnijela zahtjev SAD za uklanjanje sa 'crne liste'


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Firma "Integral inženjering", jedna od kompanija iz Bosne i Hercegovine koja je na listi američkih sankcija", podnijela je zahtjev za uklanjanje sa liste Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz ove firme.

"Novo rukovodstvo svjesno je ozbiljnosti situacije nastale stavljanjem Integrala pod sankcije SAD i uticaja na njegovo poslovanje i reputaciju", navode u ovoj firmi. Dodaju da su zahtjev podnijeli u februaru 2023. godine.

Na amerčkoj listi sankcionisanih firma se nalazi od 2022. godine zbog dovođenja u vezu sa korupcijom u građevinskom sektoru, jer je, kako je navedeno tada u obrazloženju OFAC-a, dobio neke od najvećih projekata u entitetu Republika Srpska, zahvaljujući "blizini rukovodstvu RS".

Ova kompanija u Bosni i Hercegovini ima 40 otvorenih računa.

Osnovna djelatnost, navodi se na njihovoj stranici, podrazumijeva sve vrste radova u građevinarstvu.

Crna lista podrazumijeva da kompanije sa sjedištem u Sjedinjenim Državama ne mogu da posluju sa osobama i organizacijama sa ove liste Odjeljenja za kontrolu strane imovine.

Sankcije znače da sva imovina sankcionisanih osoba koja se nalazi u Sjedinjenim Državama, ili je u posjedu ili pod kontrolom američkih državljana, mora biti blokirana i prijavljena OFAC-u.

Takođe, crna lista podrazumijeva da kompanije sa sjedištem u Sjedinjenim Državama ne mogu da posluju sa osobama i organizacijama sa ove liste Odjeljenja za kontrolu strane imovine.

Američkim državljanima su zabranjene sve transakcije, kao i davanje doprinosa ili osiguranje bilo kakvih finansijskih sredstava, roba ili usluga u korist osoba sa liste.

Sjedinjene Američke Države su do sada sankcionisale ukupno 28 osoba i 18 kompanija iz Bosne i Hercegovine zbog korupcije, terorizma i kršenja Dejtonskog mirovnog sprazuma.

XS
SM
MD
LG