Dostupni linkovi

Dodik: Radićemo u institucijama BiH ako se poništi zabrana negiranja genocida


Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik izjavio je kako Savez nezavisnih socijaldemokrata ne blokira institucije Bosne i Hercegovine, jer dolaze na posao, ali ne učestvuju u radu državnih institucija.

“Mi ćemo se vratiti odlučivanju, ako se suspenduju izmjene Krivičnog zakona BiH”, rekao je Dodik u ponedjeljak, 20. septembra, na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da nijedna odluka visokog predstavnika neće biti prihvaćena u Republici Srpskoj.

U Sarajevu zasijeda Zastupnički dom Parlamenta BiH, bez prisustva poslanika iz Republike Srpske. Na dnevnom redu je i budžet institucija BiH.

Predstavnici iz RS ne učestvuju od kraja jula u radu državnih institucija nakon što je bivši visoki predstavnik u BIH, Valentin Incko, nametnuo izmjene Krivičnog zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida.

“Mi smo potpisnici 11 aneksa Dejtonskog sporazuma i djelujte, već danas, pokušajte. Mi ćemo otići na Skupštinu i donijeti odluke kakve ne želi visoki predstavnik. Bosna i Hercegovina nema visokog predstavnika”, rekao je Dodik.

Dodik je kazao i kako ne postoji konsenzus Predsjedništva BIH o odlasku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na zasijedanje Generalne skupštine UN-a, te ustvrdio kako je Komšić, “otišao na zasjedanje bez odluke Kolektivnog šefa države”.

“Sve troškove snosi njegov (Komšićev) kabinet, što dokazuje da on nije mogao da ode. Poslao sam pismo 7.septembra generalnom sekretaru UN-a o tome da nema odluke Predsjedništva BiH. Upoznao sam o detaljima da bilo ko ko dođe tamo ne predstavlja stavove Bosne I Hercegovine”, kazao je Dodik.

Dodik je rekao da će u ponedjeljak još jednom obavijestiti generalnog sekretara na pismo koje je poslao, te da, ukoliko se Komšić obrati, “generalni sekretar se upetljao u raspad BiH”.

XS
SM
MD
LG