Dostupni linkovi

Dodik glasao protiv imenovanja Upravnog vijeća Centrane banke


Predsjedništvo Bosne i Hercegovine
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik je nakon nekoliko sati neizjašnjavanja na telefonskoj sjednici sazvanoj u ponedjljak navečer (9.avgusta), glasao protiv imenovanja dosadašnjeg Upravnog vijeća Centralne banke BiH.

Telefonsku sjednicu, na kojoj se razmatralo imenovanje Upravnog vijeća Centralne banke BiH, sazvao je predsjedavajući Predsjedništva Željka Komšića.

Kako je rečeno iz njegovog kabineta, on i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović glasali su za imenovanje novog-starog sastava Upravnog vijeća, a Doddik je bio protiv.

Telefonska sjednica sazvana je, jer mandat članovima aktuelnog Upravnog vijeća, kao i guverneru Centralne banke ističe u utorak 10. avgusta. Zakon o Centralnoj banci BiH ne predviđa ni tehnički ni v.d. mandat, pa je zbog toga potrebno da se imenuje novo Upravno vijeće.

Prema Zakonu o Centralnoj banci, Upravno vijeće Centralne banke se sastoji od pet članova koje imenuje Predsjedništvo BiH. Nakon imenovanja, Upravno vijeće između svojih članova bira Guvernera na period od šest godina.

Mandat svakog člana Upravnog vijeća je šest godina, a oni mogu biti ponovo izabrani ako ne postoji osnova za odstranjenje.

Prema članu 11. Zakona o Centralnoj banci BiH članovi Upravnog vijeća mogu između ostalog biti smijenjeni ako krše pravilo currency boarda, ako su proglašeni krivim za prestup, osuđeni na kaznu zatvora bez mogućnosti plaćanja novčane kazne, ako su bankrotirali ili su zbog lošeg ponašanja diskvalifikovani ili suspendovani od strane nadležnih vlasti.

Politički predstavnici iz Republike Srpske (RS), odlučili su 26. jula da neće učestvovati u radu i odlučivanju institucija Bosne i Hercegovine, a zbog odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Budući da su Džaferović i Komšić bili "za", a Dodik protiv, odučeno je da Upravno vijeće Centralne banke BiH ostaje u dosadašnjem sazivu Radomir Božić, Šerif Isović, Senad Softić, Danijela Martinović i Dragan Kulina.

XS
SM
MD
LG