Dostupni linkovi

Vučić i Vulin na zidu


Slika Vulina i Vučića na zidu prostorija inspekcije
Slika Vulina i Vučića na zidu prostorija inspekcije

Osim ljubaznih inspektora za rad, građane i privrednike koji posećuju njihovu kancelariju u centru Čačka sa zida odnedavno dočekuju i dva nasmejana Aleksandra, predsednik Srbije Alekandar Vučić i njegov imenjak, ministar odbrane Vulin.

Njihova dva velika portreta postavljena su na inicijativu koordinatora inspekcije rada Moravičkog okruga Vladimira Radosavčevića.

U odluci da okači ove fotografije on ne vidi čin idolopoklonstva, kako su glasili prvi komentari na njegov gest.

"Ja to gledam na potpuno drugi način. To je slika šefa države i slika ministra koji je vodio Ministarstvo za rad", rekao je Radosavčević.

On je tako postao državni službenik u Srbiji koji je preduzeo korak čije je samo predlaganje pre nešto više od mesec dana podelio javnost i inspirisao mnoge ovdašnje satiričare.

Naime, sam Aleksandar Vulin je, ubrzo nakon što je preuzeo funkciju ministra odbrane, izašao sa predlogom da u vojnim objektima postavi Vučićevu sliku.

Postavljanje fotografija državnih predsednika u institucijama nije neuobičajena ni u mnogim demokratskim državama, ali s obzirom na energiju s kojom vladajuće snage u Srbiji grade kult Aleksandra Vučića nikoga nisu iznenadile rasprave koje su usledile.

Vladimir Radosavčević: To gledam na potpuno drugi način
Vladimir Radosavčević: To gledam na potpuno drugi način

Antropolog Stefan Aleksić smatra da Srbija ne bi trebalo da se ugleda na modele država popout Turske, Mađarske ili Rusije u kojima se, kako navodi, nesumnjivo gradi kult ličnosti. Stoga, za njega je postupak šefa inspekcije rada u Čačku neprihvatljiv.

"Administratori, birokrate, a to su u suštini predsednici i premijeri, ćate privremeno postavljene na neko političko mesto, nikada ne smeju da imaju tu vrstu pažnje posvećene samoj ličnosti koja tu funkciju vrši", navodi Stefanović.

Inspektor Radosavčević navodi da su portreti postavljeni uz saglasnost ostala tri inspektora sa kojima deli kancelariju.

Na pitanje da li će ove fotografije skinuti, pre svega Vulinovu, koji od juna meseca, kada ga je nova premijerka Ana Brnabić imenovala na novu funkciju, više ne vodi resor pod čijom je ingerencijom inspektorat rada, Radosavčević odgovara: "Nemam komentar na pitanje da li ću menjati ili neću. To je neki izbor koji sam ja u tom trenutku napravio".

Čačanski političari iz redova opozicije ne kriju da su iznenađeni postavljanjem slika u kancelariji inspektorata.

Vladica Gavrilović iz Nove Srbije, partije koja je u januaru ove godine raskinula savez sa naprednjacima (SNS) Aleksandra Vučića, ocenjuje da se u ovom slučaju nesumnjivo radi o poltronstvu i idolopoklonstvu.

"Dok je Nova Srbija bila u republičkoj vlasti važan faktor ne sećam se da su na zidovima bile slike Vojislava Koštunice (bivši srpski premijer). Čak se ne sećam da sam i Borisa Tadića (bivši predsednik Srbije) negde viđao. Da li sada svi treba da živimo kao u Severnoj Koreji i da počnemo da se šišamo kako se šiša vrhovni vođa, da držimo njegove slike? Sve je moguće", ističe Gavrilović.

Slike su tu da mu zaštite fotelju, a ne da on sprovodi politiku onih čije je fotografije tu stavio.
– Bratislav Jugović

S druge strane, Igor Trifunović, prvi čovek čačanskog SNS-a, u Rodosavčevićevoj odluci da na ovaj način ukrasi službene prostorije ne vidi problem.

"Ako neko smatra da mu to ulepšava okruženje, ne vidim u tome ništa sporno", kaže Trifunović.

Vladimir Radosavčević je član Vulinovog Pokreta socijalista (PS). Nakon rukovodećih funkcija u nekoliko čačanskih firmi, nedugo pošto je krenuo sa ozbiljnijim stranačkim angažmanom, dobio je zaposlenje u inspekciji rada, a nedavno je postao i šef te službe.

U jednom trenutku figurirao je kao kandidat PS-a za gradonačelnika Čačka, koga je delegirao tadašnji potpredsednik Vulinove stranke Bratislav Jugović. On sada veoma oštro govori o bivšem stranačkom kolegi.

"Slike su tu da mu zaštite fotelju, a ne da on sprovodi politiku onih čije je fotografije tu stavio. U bližoj istoriji se pokazalo da obično oni koji kače te slike na zid, najgore o tim ljudima govore kada padnu s vlasti", uverava Jugović.

Stefan Aleksić upozorava da upravo potezi poput ovog koji je načinio Vladimir Radosavčević generišu stvaranje kulta ličnosti.

"Nema kulta ličnosti van toga što neki sitni, beznačajni i potpuno anonimni funkcioneri kače sliku ovoga ili onoga. Baš se tako to simulira", zaključuje Aleksić.

Kako god, slučaj iz Čačka je za sada izolovan, ali ukoliko bi ga drugi sledeli lako bi se uskoro mogao pamtiti i kao pionirski.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG