Dostupni linkovi

Podnesena druga inicijativa za obaranje Abazovićeve Vlade


Dvije inicijative za obaranje Vlade Crne Gore konstituisane u aprilu ove godine.

Poslanici opozicionog Demokratskog fronta (DF) i Demokrata podnijeli su zahtjev Skupštini Crne Gore da razrješenje predsjednice parlamenta Danijele Đurović i za izglasavanje nepovjerenja Vladi Dritana Abazovića.

Vanredna skupštinska sjednica, na kojoj bi se glasalo o razrješenju predsjednice Skupštine i nepovjerenju Vladi, biće održana 2. septembra.

Ovo je druga inicijativa u kojoj se traži pad Abazovićeve Vlade.

Prethodno su članice doskorašnje parlamentarne većine - Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića, Socijaldemokratska partija (SDP) i opozicione Socijaldemokrate (SD) - uputili prijedlog za obaranje Abazovićeve Vlade o čemu će se raspravljati 19. avgusta.

Za obaranje Vlade premijera Abazovića potreban je 41 glas u Skupštini Crne Gore.

Podnosiocima ove inicijative nedostaje pet poslaničkih glasova da bi Vlada bila oborena.

Ostale poslaničke grupe se do sada nisu izjašnjavale kako će glasati.

Manjinska Vlada premijera Dritana Abazovića je izabrana 28. aprila, nakon što je na inicijativu Abazovića oborena prethodna Vlada Zdravka Krivokapića.

Podršku Abazovićevoj Vladi tada je dalo ukupno 46 poslanika, odnosno 16 poslanika partija koje su konstituisale Vladu: Građanski pokret URA, prosrpska Socijalistička narodna partija (SNP), SDP, nacionalne stranke Albanaca i Bošnjaka, kao i 30 poslanika DPS-a predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koja nije imala predstavnike u Vladi.

Veći dio ovih stranaka je zahtijevao obaranje Vlade nakon što je Dritan Abazović potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, za koji su DPS, SDP i SD tvrdili da je štetan po nacionalne interese Crne Gore.

Dvije dosadašnje Vlade su konstituisane na osnovu rezultata parlamentarnih izbora iz avgusta 2020. godine kada je poslije 30 godina Đukanovićeva DPS izgubila vlast.

Najprije je formirana takozvana ekspertska Vlada Zdravka Krivokapića koja je funkcionisala do početka 2022. godine. Abazovićeva manjinska Vlada je 4. avgusta obilježila prvih 100 dana rada.

XS
SM
MD
LG