Dostupni linkovi

Inicijativa mladih ponovo traži uklanjanje murala Mladiću iz centra Beograda


Table u centru Beograda u blizini grafita osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, na kojima su iz nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava upozorili građane da ulaze u deo grada gde ne vlada zakon nego huligani, 25. novembar.
Table u centru Beograda u blizini grafita osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, na kojima su iz nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava upozorili građane da ulaze u deo grada gde ne vlada zakon nego huligani, 25. novembar.

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava postavila je u četvrtak, 25. novembra, table u centru Beograda u blizini grafita osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, na kojima upozorava građane da ulaze u deo grada gde ne vlada zakon nego huligani, i pozvala još jednom nadležne da uklone grafit.

„Pitanje za opštinu Vračar, grad Beograd, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Vladu Republike Srbije, predsednika Srbije – kada ćete omogućiti da se ukloni ilegalni mural Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici?“, naveli su u saopštenju iz Incijative mladih za ljudska prava.

Kako navode u saopštenju, umesto da podrže stanare Njegoševe da uklone “mural” na osnovu rešenja opštinske inspekcije – državni organi su omogućili huliganima da uspostave vlast na toj raskrsnici.

„Huligani određuju ko može a ko ne može da prođe, fotografiše ili zastane i dodatno da nezakonito oslikaju još dva portreta na fasadama – uključujući još jednog ratnog zločinca – Dražu Mihajlovića. Takođe, stražama po Vračaru huliganske grupe za sobom ostavljaju komunalni nered i ometaju javni red i mir stanara i stanarki okolnih ulica“, dodaje se u saopštenju.

Iz Inicijative mladih za ljudska prava su podsetila da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, prvo zabranom skupa ove orgnizacije, a nakon toga privođenjem aktivistkinja Aide Ćorović i Jelene Jaćimović koje su na mural bacile jaja, a zatim i izvođenjem policijske brigade u punoj opremi za razbijanje demonstracija – 9. novembra, sačuvalo “mural” Ratka Mladića od uklanjanja.

„Već od 10. novembra, pa sve do danas, posao zaštite murala preuzima grupa huligana koji danonoćno stražare u Njegoševoj, sa namerom izazivajući strah i nemir među stanarima, komšijama i prolaznicima. Dvadeset četiri časa dnevno, u manjim ili većim grupama, mladići u smenama obezbeđuju oslikanog zločinca. Kao što ga je država godinama štitila od hapšenja i izručenja Haškom tribunalu.“, zaključuje se u saopštenju.

Generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću potvrđena je kazna doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici i ratne zločine u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine. Presudu je doneo Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, naslednik Haškog tribunala.

XS
SM
MD
LG