Dostupni linkovi

EU planira izradu strategije o infrastrukturnom povezivanju članica


Zastave EU ispred zgrade Evropske komisije u Briselu, 20.10.2020.
Zastave EU ispred zgrade Evropske komisije u Briselu, 20.10.2020.

Ministri inostranih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) će, prema najavi, zatražiti od Evropske komisije (EK) da izradi plan o velikom infrastrukturnom projektu povezivanja država članica.

Očekuje se da će Savet ministara na stastanku 12. jula zatražiti
od EK i konkretan plan o “jedinstvenom narativu”, koji treba da sadrži prepoznatljivo ime brenda kao i logo, a koji bi trebao bi biti potpomognut kampanjom za veću vidljivost u javnosti.

U nacrtu zaključaka koje ministri inostranih poslova treba da usvoje u pondjeljak 12. jula, piše da geostrateški pristup povezivanju ima dugoročne posledice na unapređenje ekonomske, spoljne i razvojne politike i bezbednosnih interesa EU i promociju vrednosti EU na globalnom nivou.

Prema nacrtu zaključaka u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid, od država članica traži se da , po mogućnosti, do prvog kvartala 2022. godine identifikuju i sprovedu skup projekata sa velikim uticajem i vidljivim efektima na globalnom nivou.

Ova inicijativa je poslednja za prvo polugođe rada evropskih institucija koje
pokušavaju da se vrate na tradicionalni način funcionisanja nakon izbijanja pandemije COVID-19. Stoga se i u zaključcima ističe da je upravo kriza oko pandemije dalje razotkrila osnovni značaj povezanosti za ekonomski rast, sigurnost i otpornost.

“Savet prepoznaje da investicije u održivu povezanost i kvalitetnu infrastrukturu mogu imati transformativni efekat na ekonomije i društva, posebno u kontekstu oporavka nakon COVID-19 koji doprinosi realizaciji Agende za održivi razvoj do 2030. i Pariškog sporazuma”, navodi se u nacrtu zaključaka.

Takođe se dodaje da Savet ministara smatra da bi strateška primena agende povezivanja EU povećala konkurentnost Unije, doprinela diverzifikaciji lanaca vrednosti, smanjila stratešku zavisnost, uključujući kritične sirovine i zadovoljila potrebu za sigurnim i ljudski usmerenim digitalnim ekosistemom.

XS
SM
MD
LG