Dostupni linkovi

Indijski proizvođač odlaže globalne isporuke vakcina do kraja godine


Ilustrativna fotografija

Indijski institut za serume (Serum Institute of India - SII) saopštio je danas (18. maj) da će početi da isporučuje antikovid vakcine za UN program Kovaks i druge zemlje do kraja godine, što je odlaganje koje će u velikoj meri usporiti svetske napore za imunizaciju ljudi protiv kovida-19.

Indijska kompanija, najveći proizvođač vakcina na svetu i glavni snabdevač kovid-19 vakcina za UN-ov Kovaks mehanizam, u martu je saopštila da odlaže sav izvoz antikovid vakcina da bi se suočila sa eksplozijom slučajeva zaraze u Indiji.

Tada su Svetska zdravstvena organizacija i Gavi, jedan od partnera u programu Kovaks, saopštili da se nadaju da će isporuke antikovid vakcina iz Indije biti nastavljene do juna i da će prekid pogoditi oko 90 miliona doza vakcina.

"SII je isporučio više od 200 miliona doza", saopštio je danas indijski institut na svom Tviter nalogu. Kompanija je navela da je poslednjih nekoliko dana bila u "intenzivnim pregovorima" sa indijskom vladom oko mogućeg izvoza vakcina.


Institut je naveo da nastavlja da povećava proizvodnju i da za prioritet stavlja Indiju, i da se nadaju da će "početi isporuke za Kovaks i za druge zemlje do kraja godine".

U aprilu čak je 60 zemalja moralo da zaustavi svoje planove imunizacije zbog odlaganja isporuka vakcina preko Kovaksa, što znači da većina nije imala drugi izvor antikovid vakcina.

XS
SM
MD
LG