Dostupni linkovi

COVAX: Indijski Institut za serum obavezan da isporuči vakcine


Isporuka vakcina kroz COVAX mehanizam na Kosovo, 28. mart 2021.
Isporuka vakcina kroz COVAX mehanizam na Kosovo, 28. mart 2021.

Institut za serum Indije zakonski je obavezan da isporuči vakcine protiv korona virusa globalnom programu za podjelu vakcina COVAX-u, rečeno je iz Globalnog saveza za vakcine i imunizaciju (Gavi)za Reuters. Ovo bi moglo dodatno zakomplikovati napore kompanije na jačanju domaćih zaliha.

Indija u kojoj je broj zaraženih porastao na 13,6 miliona prošlog mjeseca je obustavila sav glavni izvoz vakcina kako bi zadovoljili potražnju kod kuće, prisilivši najvećeg svjetskog proizvođača vakcina da gotovo svu svoju proizvodnju preusmjeri na domaće tržište.

“Sporazum je pravno obavezujući i služi kao osnova za dokument o raspodjeli koji je dostavljen svim učesnicama”, rekla je glasnogovornica Gavija u emailu.

Dogovorom je precizirano da će Gavi primiti 1,1 milijardu doza AstraZeneca ili Novovax vakcine, od čega će 200 miliona biti obavezno, a ostatak na raspolaganju.

Iz Gavija su također rekli da je njihov dogovor sa Institutom stupio na snagu kada je Svjetska zdravstvena organizacija odobrila AstraZeneca vakcinu 15. februara, nakon što je izvor rekao da je Institut vakcine trebao slati COVAX-u tek od maja.

Gavi, koji upravlja COVAX-om zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Koalicijom za inovacije u pripravnosti na epidemiju, već je dodijelio 31 milion doza AstraZeneca vakcine od kojih 28 mlliona iz Serum Instituta i još tri miliona od južnokorejskog dobavljača koji također proizvodi vakcine.

Program ima za cilj da isporuči 237 miliona AstraZeneca vakcina do kraja maja.

COVAX je do sada isporučio vakcine u pedesetak zemalja i teritorija.

Vlada Indije odlučila je 24. marta da privremeno zaustavi izvoz vakcina protiv korona virusa kompanije AstraZeneca.

XS
SM
MD
LG