Dostupni linkovi

Broj novozaraženih u Indiji pada, ali SZO upozorava na manjak testiranja


Indija je u ponedeljak 17. maja zabilježila opadanje novih slučajeva zaraze korona virusom iako je dnevni broj umrlih iznad 4.000, javlja agencija Reuters. Ali stručnjaci upozoravaju da brojke vjerovatno nisu pouzdane zbog manjka testiranja u ruralnim područjima, gdje se virus širi brzo.

Već mjesecima nijedan dio svijeta nije pogođen pandemijom kao Indija, dok je novi soj virusa u Indiji potaknuo porast broja zaraženih, koji je dnevno rastao za više od 400.000 slučajeva.

Čak i nakon opadanja u posljednjih nekoliko dana, stručnjaci su rekli da nije sigurno da je broj zaraženih došao do vrhunca, s time da raste uznemirenost u Indiji i širom svijeta zbog nove, zaraznije varijante virusa B.1.617.

"Još uvijek ima dijelova zemlje koji nisu prošli vrhunac te su još uvijek u usponu", rekla je glavna naučnica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Soumya Swaminathan.

Swaminathan je ukazala na zabrinjavajuće visoku nacionalnu stopu dijela pozitivnih, na oko 20 posto provedenih testiranja, kao znak da najgore tek može da se očekuje.

"Testiranje je još uvijek neadekvatno u velikom broju indijskih provincija. A kad vidite udio pozitivnih u udjelu testiranih, očigledno je da ne testiramo dovoljno. Tako da konačni brojevi ne znače ništa kad se uzmu sami za sebe, moraju se iščitavati unutar konteksta koliko je testiranja napravljeno, a koliki je udio pozitivnih."

XS
SM
MD
LG