Dostupni linkovi

WHO: Indijska varijanta virusa za globalnu zabrinutost


Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je u ponedjeljak da je varijanta korona virusa B.1.617 prvi put identifikovana u Indiji klasifikovana kao varijanta od globalne zabrinutosti.

“Klasifikujemo ovo kao varijantu koja predstavlja zabrinutost na globalnom nivou”, rekla je Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a. “Postoje neke dostupne informacije koje navode da se radi o povećanoj prenosivosti”, dodala je.

Iz WHO-a su naveli da je ova varijanta prvi put otkrivena u Indiji u decembru prošle godine, iako je ranija verzija uočena i u oktobru.

Ova varijanta se također proširila i na druge zemlje, te su brojne države ukinule putovanja prema Indiji.

Generalni direktor WHOa Tedros Adhanon Ghebreyesus rekao je da je Fondacija WHO-a pokrenula poziv “Zajedno za Indiju” kako ibi prikupili sredstva za kupovinu kisika, lijekova i zaštitne opreme za zdravstvene radnike.

Zbog ogromnog broja zaraženih u Indiji rastu pozivi premijeru ove zemlje Narendru Modiju da uvede mjere zatvaranja u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.

U posljednja 24 sata u Indiji je prijavljeno 366.161 zaraženih i 3.754 smrtna slučaja. Do sada je u ovoj zemlji zabilježeno preko 22,6 miliona slučajeva zaraženh i 246.116 preminulih.

U posljednjem valu širenja korona virusa brojne bolnice su ostale bez kisika, kreveta, dok su krematoriji i mrtvačnice prebukirani.

Stručnjaci, kako navodi Reuters, kažu da bi brojke mogle biti i daleko veće od prijavljenih.

XS
SM
MD
LG