Dostupni linkovi

Indija će se pridružiti trilateralnom sastanku s Kinom i Rusijom


Pripadnici indijskih paravojnih jedinica drže stražu na kontrolnom punktu duž autoputa koji vodi prema Ladaku, oko 81 kilometar od Srinagara, ljetne prijestolnice indijskog Kašmira, 17. juna 2020. godine.

Indija će učestvovati na trilateralnom sastanku s Rusijom i Kinom sljedeće sedmice, saopćilo je u četvrtak indijsko ministarstvo vanjskih poslova, nekoliko dana nakon što su se indijske i kineske trupe sukobile na udaljenoj himalajskoj granici, pri čemu je poginulo 20 indijskih vojnika.

Indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar pridružit će se sastanku 23. juna, koji će biti virtualno održan , rekla je glasnogovornica ministarstva Anurag Srivastava novinarima u Nju Delhiju, prenio je Reuters.

Indija i Kina međusobno se optužuju za sukob na granici, koji je najsmrtonosniji u nekoliko posljednjih decenija, a do kojeg je došlo nakon što su obje strane pokušale riješiti višedecenijski spor u regiji Ladak.

Indija tvrdi da je Kina pokušala da "jednostrano promijeni status quo". Peking je optužio Nju Delhi da je odgovoran za incident, tvrdeći da su indijski vojnici dva puta prešli granicu i napali kineske vojnike.

Obe ove azijske zemlje tvrde da polažu pravo na teritoriju duž himalajske granice od 3.500 km, jedne od najdužih kopnenih na svetu, ali uglavnom nije bilo oružanih incidenata od rata 1962.

Linija razdvajanje prolazi između oblasti Aksaj Čin, koja je pod kineskom kontrolom, i ostatka spornog regiona Džamu i Kašmir.

Ta okvirna linija razgraničenja je rezultat pomenutog rada, ali nema saglasnosti o njenoj dužini i kuda tačno prolazi.

Kina smatra Aksaj Čin dijelom svog regiona Sinjang, a Indija da je u sastavu njene oblasti Ladak.

XS
SM
MD
LG