Dostupni linkovi

Kina tvrdi da je postigla dogovor s Indijom o mirnom rješenju sukoba na granici


Indijski vojnici, fotoarhiv
Indijski vojnici, fotoarhiv

Kina je saopštila da je postigla dogovor s Indijom da mirno riješe pitanje tenzija na granici na Himalajima, nakon sukoba s najviše nasilja u više decenija.

Portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Žao Liđijan rekao je novinarima da se "obje strane slažu da riješe to pitanje dijalogom i konsultacijama i da učine napore na smirivanju situacije i očuvanju mira u pograničnoj oblasti".

Žao je ponovio kineske tvrdnje da su sukobi 15. juna uslijedili nakon što su snage Indije "provocirale i napale kinesko osoblje, što je izazvalo strah i fizičku konfrontaciju vojnika dvije strane i rezultiralo žrtvama".

Indija je navela da je u tim sukobima 20 njenih vojnika poginulo i da ih je znatno više povrijeđeno.

Kina nije navela da li je neko od njenih vojnika ranjen ili ubijen.

"Još jednom tražimo od indijske strane da djeluje u skladu s našim konsenzusom, da strogo disciplinuje svoje vojnike da ne prelaze graničnu liniju, da ne provociraju i da ne preduzimaju jednostrane poteze koji mogu zakomplikovati situaciju", naveo je Žao.

Indijska vlada nije komentarisala sukob sa kineskom vojskom u pograničnom području na Himalajima.

Obje ove azijske zemlje tvrde da polažu pravo na teritoriju duž himalajske granice od 3.500 km, ali su sporovi ostali uglavnom mirni od rata 1962.

XS
SM
MD
LG