Dostupni linkovi

Joe Biden stupio na dužnost predsjednika SAD-a

Joe Biden je nakon polaganja zakletve 20. januara postao 46. predsjednik Sjedinjenih Država.

20:45 20.1.2021.

Američki predsjednik Joe Biden kao i potpredsjednica Kamala Harris nalaze se na Arlington nacionalnom groblju. Uz njih se nalaze njihovi partneri, kao i bivši predsjednici Barack Obama, George Bush i Bill Clinton.

Arlngton groblje značajno je jer se na njemu nalaze ostaci preminulih vojnika još od Građanskog rata. Također je počivalište dva predsjednika, Johna F. Kennedija i Williama H. Tafta.

Na ovom groblju sahranjeno je oko 400.000 muškaraca i žena. Grobnica neznanom vojniku na koju su predsjednik i potpredsjednica položili vijenac, jedno je od najposjećenijih mjesta na groblju.

20:36 20.1.2021.

Evo kako svjetski lideri reaguju na inauguraciju novog američkog predsjednika Joe Bidena.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u tweetu je čestitala Bidenu i napisala: “Sjedinjene Države su se vratile. I Evropa je spremna. Da se poveže sa starim i pouzdanim partnerom, da udahnu novi život našem dragom savezu”.

Govoreći u Parlamentu, britanski premijer Boris Johnson rekao je kako se raduje saradnji sa Bidenom.

“Kao i sa njegovom administracijom na jačanju partnerstva između naših zemalja i radu na zajedničkim prioritetima: od klimatskih promjena, borbe protiv pandemije i jačanju transnacionalne sigurnosti.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da njega i predsjednika Bidena veže višedecenijsko prijateljstvo. “Radujem se saradnji sa vama i u budućnosti na daljem jačanju američko-izraelskih veza, nastavku širenja mira između Izraela i arapskog svijeta i suočavanju zajedničkih izazova.”

Njemački predsjednik Frank Walter Steinmeier rekao je da je “danas je dobar dan za demokratiju”.

20:06 20.1.2021.

Biden: ‘Ovo je dan nade’

Polaganjem zakletve Joe Biden je postao 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. U prvom obraćanju rekao je da će biti predsjednik svih Amerikanaca, i onih koji nisu podržavali njegovu kampanju. Biden je također rekao da se “moraju suočiti sa bijelom supremacijom i domaćim terorizmom”.

Biden: ‘Ovo je dan nade’
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:42 0:00

20:01 20.1.2021.

Čestitke Bidenu iz zemalja Zapadnog Balkana

Predsednici Srbije i Crne Gore i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine čestitali su novom američkom predsjedniku Joeu Bidenu nakon što je 20. januara zvanično preuzeo ovu dužnost na inauguraciji u Washingtonu.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG