Dostupni linkovi

Čestitke Bidenu iz zemalja Zapadnog Balkana


Joe Biden polaže zakletvu na ceremoniji u Washingtonu, 20. januar

Većina lidera zemalja Zapadnog Balkana čestitali su novom američkom predsedniku Joeu Bidenu nakon što je 20. januara zvanično preuzeo ovu dužnost na inauguraciji u Washingtonu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da veruje da će Biden dužnost predsednika SAD "obavljati sa istinskom posvećenošću, neiscrpnom energijom i jasnom vizijom, koja odlikuje Vašu dugu političku karijeru i bogato državničko iskustvo".

Kako se navodi na sajtu predsednika Srbije, Vučić je u čestitki podsetio i da se 2021. godine navršava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD.

"U prethodnom periodu smo obeležili važne jubileje iz zajedničke istorije, sećajući se svetlih primera našeg savezništva na strani istine i pravde. Upravo su oni bili snažan podsticaj da mi, u Srbiji, nastojimo da odnose sa SAD vratimo na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, uprkos ožiljcima koje su ostavila vremena nerazumevanja i neslaganja", naveo je Vučić.

On je dodao i da je uveren da će Srbija uz, kako je naveo, međusobno poštovanje i zajedničke vrednosti, u Bidenu imati partnera za jačanje političkog dijaloga i ekonomske saradnje.

"Zato mi dozvolite da Vam uputim poziv da, sada kao predsednik SAD, posetite Srbiju, sa nadom da Vam je prethodni boravak 2016. godine ostao u lepom sećanju i da je želja za bogatijim srpsko-američkim vezama obostrana", navodi se u čestitki Vučića.

Đukanović i Krivokapić: U Crnoj Gori ćete imati prijatelja i partnera

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je u ime građana Crne Gore i u svoje ime čestitku Bidenu "uz najbolje želje za uspjeh u vršenju ove odgovorne funkcije".

"Želim da Vas uvjerim da ćete u Crnoj Gori imati iskrenog prijatelja, i u okviru naših potencijala pouzdanog partnera i odgovornog saveznika, kao i stabilnog regionalnog aktera, u suočavanju i iznalaženju odgovora na kompleksne globalne izazove i otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu", naveo je Đukanović u čestitki objavljenoj na sajtu predsednika Crne Gore.

Đukanović je dodao da se "raduje novim susretima, nastavku uspješne saradnje utemeljene na odnosima međusobnog povjerenja izgrađenog u vremenu traumatičnih događaja i promjena u našem regionu, i jačanju više od 140 godina dugih međudržavnih i diplomatskih veza Crne Gore i SAD".

Čestitke Bidenu uputio je preko Twittera i predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

"U Vladi Crne Gore imaćete prijatelja i partnera u svim poslovima na dobrobit naših naroda i država", napisao je Krivokapić.

Čestitke Bidenu i potpredsednici SAD Kamali Harris uputili su i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i predsednik Skupštine Aleksa Bečić.

"U nadi da ćemo zajedno odbraniti demokratske vrijednosti, radujemo se budućoj saradnji!", napisao je Abazović na Twitteru.

Bečić je na Twitteru naveo "radujemo se nastavku snažne veze između naših zemalja i daljem jačanju našeg partnerstva".

Komšić i Džaferović: Veliki prijatelj BiH

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović čestitao je Bidenu stupanje na dužnost, istakavši da njegovo obraćanje na inauguraciji uliva nadu "ne samo velikoj američkoj naciji, nego i svim dobronamjernim ljudima diljem svijeta da je pred nama period globalne stabilizacije i razumijevanja".

"Cijeneći Vas kao velikog prijatelja moje zemlje, siguran sam da će tokom Vašeg mandata prijateljski i partnerski odnosi BiH i SAD biti dodatno osnaženi u obostranom interesu”, napisao je Džaferović u čestitki.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić naveo u čestitki Bidenu da je "siguran da će (Biden) ponovo biti predvodnik pozitivnih promjena na međunarodnoj sceni, a BiH imati velikog, dokazanog prijatelja u Bijeloj kući".

"Ohrabreni početkom rada Vaše administracije, napravit ćemo dodatne napore kako bi se odnosi između naše dvije zemlje jačali, naše savezništvo učvrstilo, a BiH ubrzavala svoj put prema modernoj, građanskoj državi, u kojoj svi imaju jednaka prava bez obzira na svoju vjeru ili etničku pripadnost, po ugledu na SAD", napisao je Komšić u čestitki.

Čestitke Bidenu uputila je i ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković.

"Čestitamo dragi predsjedniče Biden, Bosna i Hercegovina vam želi svaki uspjeh u vođenju američkog naroda. Uvijek ste bili pravi prijatelj Bosne i Hercegovine tokom svog života i radujemo se saradnji s vama u godinama koje dolaze", napisala je Turković na Twitteru.

Osmani: Na čelu SAD je od danas prijatelj Kosova

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani čestitala je novom predsedniku SAD uz ocenu da su "Amerikanci napravili pravi izbor".

"Na čelu Sjedinjenih Američkih Država od danas je prijatelj Kosova, predsednik Džo Bajden. Amerika je sinonim za demokratiju i pravih vrednosti. Odlični odnosi Kosova sa Sjedinjenim Državama nisu samo prijateljski, već i egzistencijalni", napisala je Osmani na svom Facebook nalogu.

Biden je poslednji put posetio Kosovo 2016. godine, dok je bio na funkciji potpredsednika SAD. U nekoliko navrata je podržao nezavisnost Kosova uz navode da je ona nepovratna.

Državni vrh Hrvatske čestitao novom predsedniku SAD

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović napisao je na Facebook-u posle Bidenove inauguracije da mu je drago kad se potvrđuje da "vera u svetlo na kraju tunela ipak pobeđuje tamu".


Premijer Hrvatske Andrej Plenković čestitao je na Twitteru novom predsedniku i potpredsednici SAD.

"Hrvatska i SAD su prijatelji i partneri. Radujem se jačanju bilateralnih odnosa i našeg transatlantskog saveza", napisao je Plenković.

Zaev: Produbiljivanje savezništva S. Makedonije i SAD

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev poželeo je Bidenu i potpredsednici Kamali Harris mandat "ispunjen uspešnim politikama koje ujedinjuju".

"Predsedniče Bajden radujem se vremenu pred nama u kojem verujem da ćemo produbiti savezništvo Severne Makedonije i SAD, kao i bliske veze i prijateljstvo medju našim gradjanima", napisao je Zaev na Facebook-u.

Dve sedmice nakon što je nasilna grupa pristalica dosadašnjeg predsednika SAD Donalda Trumpa upala u zgradu Kongresa u Vašingtonu kako bi pokušali da spreče potvrđivanje glasova, Joe Biden položio je zakletvu i postao 46. predsednik Sjedinjenih Država.

Zakletvu je na ceremoniji u Vašingtonu položila i Kamala Harris, potpredsednica SAD koja je već ušla u istoriju kao prva žena potpredsednica i prva žena Afroameričkog i azijskog porekla na istoj poziciji.

XS
SM
MD
LG