Dostupni linkovi

Kosovo sa Nekibe Keljmendi izgubilo borca za pravdu


Nekibe Keljmendi
Nekibe Keljmendi je deo istorije Kosova koja je na veliki porodični bol odgovorila radom i angažovanjem za dobrobit zemlje, rečeno je između ostalog u govorima lidera kosovskih institucija u znak sećanja na njen život i rad.

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga kazala je u ponedeljak tokom komemorativnog skupa koji je organizovao Demokratski savez Kosova da ju je vest o smrti Nekibe Keljmendi veoma potresla.

Nekibe Keljmendi je doprinela puno Kosovu, domovini i svom narodu, kazala je predsednica Jahjaga.
Jahjaga: Sloboda, nezavisnost, demokratija bili su osnovni principi gospođe Nekibe Keljmendi.

„Sloboda, nezavisnost, demokratija bili su osnovni principi gospođe Nekibe Keljmendi i celokupnog narodnog pokreta, za koje ideale se gospođa Keljmendi angažovala sa svim svojim potencijalom“, kazala je predsednica Jahjaga.

U svom govoru, predsednik DSK-a Isa Mustafa kazao je da je Nekibe Keljmendi bila jaka žena Kosova koja je za sobom ostavila prazninu u DSK-u i u pravdi Kosova.

„Pravda na Kosovu imala je potrebe za Nekibom Keljmendi. Ona joj je služila ceo svoj život. Služila joj je dugo vremena zajedno sa svojim suprugom, Bajramom Keljmendijem. Nekibe se nikada nije predala. Nikad se nije predala, zato što je volela narod, volela je Kosovo“, kazao je Isa Mustafa.

U znak sećanja na život i rad Nekibe Keljmendi komemorativnu sednicu je održala i Skupština Kosova.

U svom govoru, predsednik Skupštine Jakup Krasniqi istakao je da je poslanica Keljmendi bila primer angažovanja u dosadašnjem zakonodavstvu Kosova.

„Nekibe Keljmendi biće upamćena za doprinos koji je dala u mnogim oblastima tokom njenog životnog angažovanja. Doprinela je mnogo u oblasti pravde, posebno za ljudska prava. Biće upamćena kao čovek, kao majka, i kao supruga koja je veliku ljudsku bol pokušala da savlada svakodnevnim angažovanjem za svoju zemlju i svoju porodicu“, kazao je Krasniqi.

"Pronađi način na koji ćeš da voliš"

U ime DSK-a govorio je i poslanik Sabri Hamiti koje gospođu Keljmendi nazvao velikom Albankom koja je ceo svoj život posvetila angažovanju za dobrobit Kosova.

On je takođe podsetio požrtvovanje porodice Keljmendi i ubistvo njenog supruga i dva sina.

Nekibe Keljmendi rođena je 11. maja, 1944. godine u Peći. Završila je pravni fakultet u Prištini 1968. Odmah nakon toga obavljala je dužnost sudije, dok se od 1974. do 1976. bavila advokaturom, postajući tako prva Albanka advokat na Kosovu.

Radila je ponovo kao sudija do 1987. kada je od strane Miloševićevog režima otpuštena kao i veliki deo albanskih radnika.

Bila je jedna od osnivača Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Prištini i jedna od visokih dužnosnika Demokratskog saveza Kosova.

Poslednje reči prenela je ćerka Kosovarja: Kćeri moja pronađi način na koji ćeš da voliš, pozdravi celo Kosovo.
Posle rata, od januara 2000. do novembra 2001. bila je jedna od rukovodilaca Odeljenja za pravdu u UNMIK-u. Osim poslaničke funkcije, bila i ministar pravde u Vladi Kosova.

Bila je takođe deo kosovskog tima tokom pregovora o statusu Kosova, kao i deo grupe koja je izradila Ustav Republike Kosova.

Porodica Keljmendi je bila jedna od mnogih kosovskih porodica koje su osetile tragične posledice rata.

Godine 1999., prvog dana NATO bombardovanja, srpske snage ubile su njenog supruga, poznatog advokata i aktivistu ljudskih prava, Bajrama Keljmendija, i njena dva sina, Kushtrima i Kastriota.

Tokom komemoracije u ponedeljak poslednju poruku Nekibe Keljmendi prenela je njena kćerka Kosovarja.

„Rekla mi je, kćeri moja pronađi način na koji ćeš da voliš, pozdravi celo Kosovo“, kazala je Kosovarja.
XS
SM
MD
LG