Dostupni linkovi

Sud produžio kauciju za bivšeg pakistanskog premijera Kana


Bivši pakistanski premijer Imran Kan ispred suda, 25. avgust 2022.

Sud u Pakistanu produžio je za nedelju dana kauciju pre eventualno hapšenja bivšeg premijera Imrana Kana po optužbi za terorizam, što je izazvalo političke tenzije u zemlji.

Odlukom suda od 25. avgusta ova mera se produžava do 1. septembra. Kan, bivša međunarodna zvezda kriketa koji je postao političar, bio je prisutan na saslušanju u Islamabadu.

Kanov advokat i politički saradnik Babar Ava je rekao da će odbrana nastaviti da podnosi zahteve za produženje roka koliko god bude potrebno.

Optužba za terorizam, podignuta 22. avgusta, usledila je nakon govora Kana u Islamabadu tokom kojeg je verbalno pretio policiji i sudu, najavljujući da će ih tužiti. On je tada naveo da je njegov bliski saradnik mučen nakon hapšenja.

Kanu, koji je došao na vlast 2018. godine, izglasano je nepoverenje u parlamentu u aprilu pošto ga je opozicija optužila za loše upravljanje usred velike inflacije i ekonomskih problema.

Kan je 21. avgusta optužio vladu da je privremeno blokirala YouTube kako bi uskratila pristup njegovom govoru na političkom skupu uživo.

On će se takođe pojaviti pred Višem sudom u Islamabadu 31. avgusta u postupku za nepoštovanje suda po optužbama za pretnju sudiji.

Ukoliko bude osuđen, to bi značilo njegovu doživotnu diskvalifikaciju iz politike prema pakistanskom zakonu. Nijedno osuđeno lice ne može da se kandiduje na javne funkcije.

Ovo je drugi put da se Kan suočava sa optužbama za nepoštovanje suda. Posle izbora 1993. godine, Vrhovni sud je pokrenuo postupak, ali ga je pomilovao, zato što je ponašanje pravosuđa opisao kao "sramotno" i rekao da ono ne obezbeđuje slobodne i poštene izbore.

Pravni stručnjaci kažu da Kan ima ograničene mogućnosti i da bi mogao da izbegne osudu ako se izvini zbog svojih primedbi na račun sudije Zebe Čodri, kada joj je rekao da "bude spremna za to, mi ćemo takođe preduzeti mere protiv tebe".

Od njegovog svrgavanja, Kan je tvrdio - bez pružanja dokaza - da je moćna pakistanska vojska učestvovala u američkoj zaveri da ga svrgnu. Vašington, pakistanska vojska i vlada Kanovog naslednika, Šahbaza Šarifa, negirali su te optužbe.

Kan je došao na vlast obećavajući da će prekinuti model porodične vladavine u Pakistanu.

Njegovi protivnici tvrde da je izabran uz pomoć moćne vojske, koja je vladala zemljom pola vremena u njenoj 75-godišnjoj istoriji.

Od svog svrgavanja, Kan je takođe zahtevao prevremene izbore i obećao da će zbaciti Šarifovu vladu "pritiskom naroda".

Izvor: Reuters, AP
XS
SM
MD
LG