Dostupni linkovi

Shehbaz Sharif izabran za novog premijera Pakistana


Pakistanski političar Shehbaz Sharif (arhiva)
Pakistanski političar Shehbaz Sharif (arhiva)

Pakistanski parlament izabrao je u ponedjeljak, 11. aprila, opozicijskog političara Shehbaza Sharifa za novog premijera te zemlje.

Sharif je bio jedini kandidat, a izabran je sa 174 glasa "za", nakon što je više od 100 zastupnika iz stranke dosadašnjeg premijera Imrana Khana napustilo sjednicu u znak protesta.

Pakistanski parlament glasasao je za novog premijera, nakon što je Khan svrgnut izglasavanjem nepovjerenja.

Za nepovjerenje Khanu 9. aprila glasalo je 174 od 342 člana donjeg doma pakistanskog parlamenta. Do sada nijedan premijer u Pakistanu nije smijenjen sa vlasti izglasavanjem nepovjerenja u skupštini.

Sjednica je sazvana nakon što je Vrhovni sud Pakistana blokirao Khanov pokušaj da ostane na vlasti, presudivši 7. aprila da je njegov zahtjev za raspuštanjem parlamenta protivustavan.

Glasanje je održano nakon ostavke predsjednika Parlamenta Asada Qaisera, Khanovog saveznika.

Imran Khan je na vlast došao 2018. godine uz podršku vojske, ali je nedavno izgubio parlamentarnu većinu, kada su saveznici napustili njegovu koalicionu vladu.

Kritičari su ga okrivili za ekonomske probleme u zemlji, raširenu korupciju i "katastrofalan odgovor" na pandemiju korona virusa.

Najnovija politička kriza u Pakistanu izbila je prije nekoliko dana kada je Khan zaobišao prvobitnu peticiju opozicije za izglasavanje nepovjerenja.

Raspustio je Parlament i raspisao prijevremene izbore, ali je opozicija otišla pred Vrhovni sud sa svojim slučajem.

Nakon četiri dana razmatranja, petočlano sudsko vijeće je jednoglasno naložilo da se Parlament vrati u funkciju i da se održi glasanje o nepovjerenju.

Khan je optužio opozciju da, u dosluhu sa Washingotnom, želi da ga smijeni zbog njegovih vanjskopolitičkih odluka u prilog Kini i Rusiji.

On je 24. februara posjetio Moskvu, gde je razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dok su ruski tenkovi ulazili u Ukrajinu.

Takođe je rekao da se Sjedinjenim Državama ne dopadaju njegove oštre kritike rata protiv terorizma. Američki State Department odbacio je ove optužbe.

XS
SM
MD
LG