Dostupni linkovi

Imovina Srbije u CG: Od prestižnog odmarališta do oronulog hotela


Hotel Park u Budvi
Hotel Park u Budvi

Predstavnici Elektroprivrede Srbije uvjereni su da će hotel "Park" u Budvi, imovina Vlade Srbije, biti otvoren 1. juna, nakon što je prošlog proljeća zatvoren zbog milionskih dugova. Vlasnici nekada prestižnog odmarališta, danas oronulog hotela na pjeni od mora, očekuju da dio dugova poravnaju sa Vladom Crne Gore ustupanjem dijela zemljišta za proširenje glavne budvanske saobraćajnice, a da će se ostatka dugova riješiti kapitalnom privatizacijom.

Kada je današnji hotel "Park" izgrađen 1962., bio je radničko odmaralište, ali je svaka soba imala sopstveno kupatilo i telefon, što je bio neuobičajeni komfor za prilike prije šezdesetak godina. No, tadašnje prestižno odmaralište Elektroprivrede Srbije danas je zapušteni objekat, zbog velikih dugova pod katancem i bez struje.

Jedan od zaposlenih Branko Petričević kaže da je ta imovina uknjižena na Elektroprivredu Srbije, izuzeta iz njihovog posjeda odlukom Vlade Srbije, i predata Agenciji za privatizaciju koja je postojala do 31. decembra 2015.

"Agencija ništa nije uradila ni na očuvanju objekata, kao ni na njihovoj planiranoj prodaji. Tako da smo sada u grdnom problemu. Imovina se nalazi u državi Crnoj Gori, a legitimni vlasnik je Vlada Srbije", pojašnjava Petričević.

Zaposleni nisu platu primili 22 mjeseca, a pet godina im se ne uplaćuju porezi i doprinosi. Zbog dugova preduzeća poreskoj upravi, Opštini, snabdjevačima i dobavljačima, koji su dostigli oko 2,5 miliona eura, inspekcija je zapečatila hotel koji od prošle godine ne radi. Tek nakon medijskih napisa poslednjih dana u Srbiji, delegacija osnivača došla je u obilazak hotela, s parolom "biće bolje".

U delegaciji je bio i savjetnik generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandar Jokić. Iako će, kaže, ishod zavisiti od pregovora sa Vladom Crne Gore, vjeruje da će hotel biti otvoren 1. juna.

"Mislim da ćemo naći zajednički jezik sa Vladom Crne Gore. Nije toliki problem u dugovima, već sad tu treba da dođe do sravnjenja oko zemljišta koje su uzeli za izgradnju saobraćajnice, sad treba da dođe jedna komisija, pa druga komisija, dok oni sravne i vide ko kome duguje i što. U svakom slučaju, postoji modus da nađemo zajednički jezik", nada se Jokić.

I dok pregovori traju, postavlja se pitanje kako je moguće da je preduzeće sa oko 850 komercijalnih ležaja, sa hotelom na pjeni od mora u najposjećenijem turističkom centru, spalo na vrijednost od samo oko 26 miliona eura. I da niko neće da ga kupi.

Vršilac dužnosti direktora hotela Novak Vukadinović podsjeća da je među 500 firmi, koje je Vlada Srbije još 2005, 2006. godine predvidjela za privatizaciju, bio i hotel "Park". Ta inicijativa je obnovljena 2014. godine, kada je zainteresovanost iskazalo petnaestak investitora.

"Međutim, dalje od toga se nije pošlo", kaže Vukadinović. Na naše pitanje kako je moguće da takav hotel ostane neprivatizovan, s obzirom na eksluzivnu lokaciju, Vukadinović kaže da menadžment u Srbiji nema odgovor na to pitanje.

"Vjerovatno još nisu sazreli uslovi", kaže.

A sazreće, vjeruju mnogi, kada se vrijednost nekretnina na najpoželjnijem parčetu crnogorske obale sroza do minimuma, jer smo izvedne sličnih scenarija gledali bezbor puta do sada. Do tog novog privatizacionog igrokaza, hotel "Park" je scena za svakojake susrete, pa i suočavanje sa provalnicima. Tako je uoči našeg razgovora sa Vukadinovićem, direktor uhvatio četvoricu maloljetnika koji su provalili u hotel.

"Jurio sam ih kroz park, sve do plaže. I to se sve dešava u po bijela dana. A poseban problem je što su učestale provale noću, prije mjesec dana obijen je restoranski dio i prilična količina inventara je otuđena", konstatuje Vukadinović.

XS
SM
MD
LG