Dostupni linkovi

Zetovi Nazarbajeva smijenjeni iz energetskih firmi nakon nereda u Kazahstanu


Kajrat Šaripbajev je navodno dao ostavku na mjesto glavnog izvršnog direktora državne kompanije za prevoz nafte KazTransOil.

Dva zeta bivšeg kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva smijenjena su iz uprava velikih energetskih kompanija, navele su kazahstanske vlasti, u znaku borbe za vlast koja se vodi u zemlji poslije velikih nereda.

Dimaš Dosanov je smijenjen iz predsjedništva nacionalne kompanije za prevoz nafte KazTransOil, a Kajrat Šaripbajev iz gasne kompanije KazakGas, bivše KazTransGas, naveo je suvereni kazahstanski fond u saopštenju.

Šaripbajev (58) predstavljen je u medijima kao suprug starije Nazarbajevljeve kćerke Darige Nazarbajeve, a 40-ogodišnji Dosanov je oženjen sa Nazarbajevljevom najmlađom kćerkom Aliju.

Objava o ovim smjenama data je poslije velikih nemira koji su zahvatili Kazahstan početkom ovog mjeseca u kojima je bilo desetine mrtvih i narušena je slika Kazahstana kao stabilne zemlje.

Sadašnji predsjednik Kasim-Žormat Tokajev naslijedio je 2019. godine svog mentora Nazarbajeva koji je vladao zemljom čvrstom rukom tri decenije, a tranzicija je izgledala uspjela.

Međutim, kriza koja je izbila početkom januara otkrila je razmirice unutar rukovodeće elite, a Tokajev je 11. januara uputio do sada neviđene kritike Nazarbajevu, optužujući ga za favorizovanje nastanka "kaste bogatih".

Prethodno je smijenjen šef obavještajne službe Karim Masimov, blizak saradnik Nazarbajeva, pod sumnjom da je izvršio veleizdaju.

Protesti su počeli 2. januara nakon velikog skoka cijene tečnog gasa, koji se mnogo koristi u zemlji. Tokajev je optužio više firmi, među kojima i KazakGas, da su odgovorne za tu krizu.

Poslije odlaska sa vlasti, Nazarbajev je zadržao veliki uticaj i uživa pravi kult ličnosti, noseći ime "vođa nacije".

On se, međutim, nije pojavio u javnosti od nereda, podstičući glasine da je pobjegao u inostranstvo, što je njegov portparol demantovao.

Bivši predsjednik ima i treću kćerku Dinaru, čiji suprug je jedan od najbogatijih ljudi u Kazahstanu.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG