Dostupni linkovi

Otpravnik poslova Crne Gore na Kosovu: Jačanje odnosa dve zemlje


Radovan Miljanić, FOTO: vijesti.me
Radovan Miljanić, FOTO: vijesti.me
Dan nakon što je ministar spoljnih poslova Kosova, Enver Hoxhaj, primio Radovana Miljanića, novoimenovanog otpravnika poslova Ambasade Crne Gore na Kosovu, u Predsedništvu Kosova stigao je predlog Vlade za otvaranje ambasade, odnosno predstavništva Republike Kosovo u Crnoj Gori.

Po rečima Ramuša Tahirija, savetnika predsednice Atifete Jahjage, taj dekret će biti potpisan i time će se pokrenuti procedura imenovanja predstavnika Kosova u Podgorici.

Iz Ministarstva spoljnih poslova rekli su nam da će ministar Hoxhaj već sledeće nedelje predložiti predsednici ime ambasadora.

Hoxhaj i Miljanić su tokom sastanka istakli važnost bilateralne saradnje i ojačavanja odnosa u mnogim oblastima.

Otvaranje diplomatske misije Crne Gore na Kosovu očekuje se početkom septembra, a zašto se ona otvara na nivou otpravnika poslova, Miljanić za RSE pojašnjava:

„Vi znate da na Kosovu postoji i da nije u Ustav uvrštena crnogorska nacionalna manjina, odnosno zajednica, da tu moja država ima brojna i čvrsta obećanja od kosovskih vlasti da će to učiniti prvo skoro, ali to je trajalo već nekoliko godina. S toga je naš predsednik države, Filip Vujanović odugovlačio, zapravo očekivao je da se to završi pa da se razmene diplomatski predstavnici, ambasadori i u Podgorici i u Prištini. Međutim, crnogorska manjina još uvek nije dobila ustavno utemeljenje, obećanja su zaista tvrda da će se to uraditi do kraja ove godine, pa će onda otpravnici poslova, dakle ja i čovek koji dođe u Podgoricu iz Prištine, odnosno diplomatske misije će biti podignute na nivo ambasada i ambasadora“, kazao je Miljanić.

Do konačnog rešavanja statusa crnogorske zajednice na Kosovu može doći veoma brzo.

Savetnik predsednice Kosova, Tahiri, potvrđuje da će crnogorska zajednica prvom prilikom izmene Ustava postati ustavna kategorija i imati rezervisana mesta u Skupštini.

„Vidimo da sada imam malo odugovlačenja u proceduri izmene Ustava ali predsednica je obećala da sa prvim izmenama ustava, bilo koje izmene tokom ove jeseni, to smo rekli i predsedniku Crne Gore, biće izvršena ova izmena. Mi imamo i ustavno pravo da predsednica sama predloži te izmene ali za sada to nema potrebe, jer je vlada preuzela saglasnost da ona da predloge za izmenu ustava po ovom pitanju“, kazao je Tahiri.

Inače, Miljanić navodi da će prilikom rada na Kosovu imati mnogo posla, te da će pokušati da doprinese konkretizaciji i ostvarenju mnogih započeti a, kako kaže, nezavršenih poslova.

„Politički odnosi Kosova i Crne Gore kao što je poznato su dobri i prijateljski. Međutim, na toj platformi treba graditi raznorvrsniju ekonomsku saradnju, unaprediti trgovinu, razgovarati konkretno o povratku raseljenih lica sa Kosova koji godinama žive u Crnoj Gori, pa i o, dakle, ustavnom utemeljenju dijaspore Crne Gore u kosovski Ustav“, kazao je on.

Slobodan Vujičić, predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova i Crnogorske demokratske stranke, kaže da je otvaranje ambasade Crne Gore u Prištini od izuzetnog značaja.

„Ambasada je nešto najlepše što je trenutno moglo da se desi crnogorskoj nacionalnoj zajednici, ali ne samo etničkim Crnogorcima, nego kompletnoj dijaspori Crne Gore. Jer sada imamo Crnu Goru u Prištini, a do sada smo morali da idemo tamo da objašnjavamo, da pričamo...ovo je dobro za naše priznavanje, položaj, udruživanje, dolazak Ambasadora i otvaranje ambasade znači mnogo. I sam proces sjutra i povratka, i ekonomske i kulturne saradnje biće jači dolaskom ambasadora“, kazao je on.

Po njegovim rečima, Crnogoraca na Kosovu najviše je na severu zemlje, a po nekim procenama ima ih između 7.000 i 10.000.
XS
SM
MD
LG