Dostupni linkovi

Nenad Đurić imenovan za komandira policije za sever Kosova


Mitrovica
Mitrovica
Vlada Kosova je potvrdila imenovanje bivšeg komandira policijske stanice u Zvečanu Nenada Đurića, za regionalnog komandira policije za četiri većinski srpske opštine na severu Kosova, a na osnovu Briselskog sporazuma. Đurić se inače tokom službe u Policiji Kosova u nekoliko navrata suprotstavio sprovođenju odluka MUP-a Kosova.

Stručnjaci ustavnih pitanja na Kosovu ocenjuju da je njegovo imenovanje u suprotnosti sa Ustavom s obzirom da se na Kosovu ne priznaje regionalizacija. Dok pojedini Srbi na severu zemlje kažu da je sprovođenje briselskog sporazuma na njihovu štetu, drugi navode da se mora prihvatiti realnost da Vlada Srbije pravi dogovore u njihovo ime.

Premijer Kosova Hashim Thaçi potvrdio je imenovanje Nenada Đurića za regionalnog komandira policije za sever Kosova. Odluka je doneta u skladu sa briselskim sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, na osnovu kojeg opštine na severu Kosova sa srpskom većinom imaju pravo da predlože regionalnog komandira.

„Na osnovu sporazuma o normalizaciji međudržavnih odnosa između Kosova i Srbije, tačka 9 precizira da regionalnog komandira za četiri opštine sa srpskom većinom, imenuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Kosova“, kazao je Thaçi.

Nenad Đurić je inače bivši komandir policijske stanice u Zvečanu na severu Kosova.
Tokom službe u policiji, u nekoliko navrata suprotstavio se sprovođenju odluka MUP-a Kosova, a 2011. je zajedno sa još tri ostala komandira policijskih stanica na severu, dobio otkaz zbog odbijanja odluke da izvrše rotaciju komande. Odluci o rotaciji tada se usprotivio Beograd i predsednici srpskih opština na severu zemlje.

Marko Jakšić
Marko Jakšić
Đurić je januara iste godine takođe bio suspendovan jer se suprotstavio sprovođenju uredbe MUP-a Kosova o zabrani kretanja vozila sa registarskim tablicama izdatim od strane Republike Srbije sa oznakama gradova na Kosovu.

Na osnovu sporazuma, sastav policije na severu odražavaće etnički sastav stanovništva u tom delu zemlje, a regionalni komandir će sarađivati s drguim komandirima južno od reke Ibar.

Marko Jakšić, jedan od lidera Srba na severu Kosova kaže da, s obzirom da je protiv briselskog sporazuma, protiv je i svih, kako kaže, kombinacija koje se dešavaju.

“Realizacija briselskog sporazuma je nešto što na neki način nije u interesu Srba koji žive na ovom prostoru jer nemaju razloga da svoju državu Srbiju menjaju za državu Kosovo, pa time bez obzira da li se radi o komadantu policije ili da li će da dobije neke funkcije, mislim da je to više na naštu štetu neko na našu korist”, kaže Jakšić.

Bivši državni sekretar za Kosovo u Vladi Srbije, Oliver Ivanović, međutim smatra da će Srbi na severu ipak morati da prihvate realnost da Vlada Srbije pravi dogovore u ime Srba sa severa.

“Hoće, prihvatiće će, razume se. Nisu u prilici da Srbi na severu, i ja sa njima, traže neku alternativnu državu. Ako imamo neko neodređeno nepoverenje koje je istorijsko i opravdano prema Prištini, onda je sasvim sigurno da prema sopstvenoj državi nemožemo imati nepoverenje bez obzira da li je njegova partija u stranci ili nije, i Marko Jakšić će morati da prihvati tu realnost”, kaže Ivanović.

U suprotnosti sa Ustavom?

Govoreći o nadležnostima regionalnog komandira za sever, Ivanović dodaje da pitanje do kog će ih stepena primenjivati zavisi svakako od njega i od onog ko mu bude direktno ili indirektno naređen.

“Prema tome, regionalni komadant će imati više uloge, odgovaraće svojoj strukturi kosovske policije, i ministru MUP-a Kosova, EULEX-u ali i zajednici srpskih opština što neće biti nimalo lako. Ali moja sugestija je neke vode računa o pravilima ponašanja i bezbednosti na ulici, onda će imati manje problema. Ako padnu pod političke pritiske, onda nije dobro”, savetuje on.

S druge strane, stručnjaci ustavnih pitanja u Prištini opominju da je imenovanje regionalnog komandira za sever Kosova u suprotnosti sa Ustavom Kosova i zakonima na snazi. Na osnovu plana implementacije, Kosovo je do sada trebalo da pripremi zakonski okvir kako bi se sproveo briselski sporazum.

Profesor Riza Smaka navodi da trenutni zakonski akti ne priznaju regionalizaciju, te da je imenovanje komanadir policije za sever u suprotnosti sa zakonima.

„Na osnovu Ustava i zakona na snazi, na Kosovu ne postoji region. Bez razloga se žurilo sa ovim imenovanjem. Trebalo je najpre doći do usklađivanja zakonskog okvira, te da se potom imenuje regionalni komandir. Ovo je nije u skladu sa Ustavom i relevantnim zakonima“, kazao je Smaka.

Briselski sporazum, tačka 9, navodi da će biti imenovan regionalni komandant policije za četiri većinski srpske opštine na severu, Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin potok i Leposavić. Komandant ovog regiona je kosovski Srbin predložen od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, sa spiska dostavljenog od strane četiri načelnika opština u ime Zajednice. Međutim, s obzirom da Zajednica još uvek nije formirana, ime komadanta je predloženo tokom razgovora u Briselu.
XS
SM
MD
LG