Dostupni linkovi

Iftar u franjevačkom samostanu


"U Franjevačkom samostanu smo imali posebno gostoprimstvo i ljubav od mladih framaša", kaže Izen Hajdarević.
"U Franjevačkom samostanu smo imali posebno gostoprimstvo i ljubav od mladih framaša", kaže Izen Hajdarević.

Članovi franjevačke mladeži iz Tuzle organizirali su za svoje kolege s različitih fakulteta Univerziteta u Tuzli iftar u Franjevačkom samostanu. Za tu prigodu naučili su svirati i pjevati ilahije. Mladi kažu da ih je snažno povezalo upravo to zajedničko bogatstvo različitosti.

Iftar u Franjevačkom samostanu, iako se slučajno dogodio, ljudi su prihvatili sa oduševljenjem. Naime, mladi već tradicionalno organiziraju iftar na izletištu Kicelj iznad Tuzle. Međutim, kiša im ovaj put to nije dozvolila, a oni su željeli biti zajedno.

Maturantica Matea Tunjić je predložila voditelju Franjevačke mladeži fra Božidaru Štrkalju da otvore vrata samostana, a on odmah prihvatio.

"Nekako smo neplanski završili u Franjevačkom samostanu, ali to naše zajedništvo je doprinijelo da se uopće nije primjetilo da so u jednoj vjerskoj instituciji. Svi smo bili povezani kroz zajednički iftar. Bitno je samo da se družimo i bodrimo jedni druge. Mogu reći da su bili oduševljeni gostoprimstvom, što smo otvorili vrata našeg samostana, ali i vrata naših srdaca", kaže Matea Tunjić u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE).

U pripremi stolova, hrane i pjesama za iftar u samostanu, sudjelovala je i maturantica Marija Skaramuca.

"Smatram da je to bilo jedno posebno bogatstvo i za mene i za druge, da smo mogli osjetiti jednu ogromnu povezanost između nas, zajedništvo, ljubav i radost. Nijedna razlika se nije vidjela. Svi smo mi i praktični vjernici, ali tu noć sam naučila dosta o ramazanu. Imam mnogo prijatelja muslimana, ali nismo nikada učili o ramazanu. Ovo je baš bila savršena prilika da vidim kako to sve izgleda. Drago mi je što sam bila dio toga", ističe Marija Skaramuca.

Pjevale su se i ilahije.
Pjevale su se i ilahije.

Izen Hajdarević, voditelj Naučno-istraživačkog kampa za mlade, oduševljen je gostoprimstvom u Franjevačkom samostanu Tuzla.

"Odmah sam rekao da to nije bilo slučajno nego da je to dato od dragog Boga - da se mladi okupe u samostanu, da pošalju poruku ljubavi, jedinstva, tolerancije, razumijevanja, poštivanja različitosti. U Franjevačkom samostanu smo imali posebno gostoprimstvo i ljubav od mladih framaša koji su na jedan lijep način pripremili salu i hranu za iftar, sve u cilju da se pokaže da mi mladi u BiH možemo lijepo živjeti i nema različitosti između nas", iskreno će Izen Hajdarević.

Posebno je za ove iftare što svu hranu pripremaju studenti Univertiteta u Tuzli koji dolaze iz svih dijelova BiH, pa i Hrvatske te Srbije.

"Za je to bilo lijepo iskustvo, lijep doživljaj o kojem ću svima pričati. Trudit ću se da se nastavi ova tradicija i da se ovo održava. Ovim činom smo pokazali da volimo svoje, a poštujemo tuđe. Tri nacije su se okupile i nešto što je važno za muslimane smo svi zajedno pripremili. Mislim da je to bilo neobično, prvenstveno meni jer sam pravoslavka. Radila sam nešto novo, a što je jako jako lijepo", kaže studentica Dragana Kovačić.

Studenti Univerziteta Tuzla baš kroz blagdane stvaraju nova prijateljstva, navodi studentica Matea Barišić.

"Svi smo mi različitih nacionalnosti, ali se svi družimo tokom studiranja. Svaki praznik proslavljamo zajedno. Donosimo kolače i sve što spremamo kod kuće. Svaki praznik obilježimo skupa. Nema razdvajanja, niti poticanja različitosti. Svi smo kao jedno", riječi su Matee Barišić.

Članovi franjevačke mladeži za svoje prijatelje naučili su pjevati ilahije što je obogatilo večer iftara u samostanu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG