Dostupni linkovi

Identifikovane još tri žrtve genocida u Srebrenici


Forenzičar Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) pretražuje posmrtne ostatke žrtava genocida u Srebrenici, u centru ICMP-a kod Tuzle (9. juli 2012.)
Forenzičar Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) pretražuje posmrtne ostatke žrtava genocida u Srebrenici, u centru ICMP-a kod Tuzle (9. juli 2012.)

U Komemorativnom centru u Tuzli u Bosni i Hercegovini (BiH) su 21. juna zvanično identifikovane još tri žrtve bošnjačke nacionalnosti, koje su ubijene na području Srebrenice u ljeto 1995. godine.

Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama koje su otkrivene u selu Kamenica, opština Zvornik (područje bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska), tokom 2002. i 2008. godine.

Žrtve su najprije identifikovane uz pomoć DNK metode, a potom su dobiveni identitet zvanično potvrdili i članovi njihovih porodica.

Zvanično je identifikovan Meho Karahodžić, rođen 1939. godine u mjestu Klašnik kod Višegrada u Republici Srpskoj. Porodica je potvrdila i identitet Saliha Džananovića rođenog 1955. u mjestu Podsoje, kod Srebrenice, te identitet Huseina Kurbašić, rođenog 1932. godine u Vučkovcima, kod Gradačca, saopštio je Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Porodice ove tri žrtve, nakon identifikacije, dale su saglasnost za njihov ukop ove godine na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, koja će se održati 11. jula.

Od 2003. godine u Memorijalnom centru Potočari obavljeno je 20 kolektivnih dženaza. U proteklih 18 godina ukopane su 6.652 identifikovane žrtve genocida.

U genocidu u Srebrenici 11. jula 1995. godine snage Vojske Republike Srpske (VRS) i paravojnih snaga iz Srbije ubile su više od 8.000 Bošnjaka.

U tom gradu i okolnim opštinama ekshumirane su 94 masovne grobnice, a posmrtni ostaci više od 6.900 žrtava su identifikovani.

Još se traga za više od 1.000 nestalih.

Srebrenica: Genocid u tri čina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:42 0:00

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je prvi put ustanovio da se u Srebrenici desio genocid još 2001. godine, u presudi protiv generala Vojske Republike Srpske (VRS) Radislava Krstića. Krstić je osuđen na kaznu zatvora od 35 godina, koju trenutno služi u zatvoru u Poljskoj.

Za genocid u Srebrenici i druge zločine 2019. godine na doživotnu kaznu zatvora osuđen je i bivši predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant VRS-a, Radovan Karadžić, koji od nedavno svoju kaznu služi u zatvoru u Velikoj Britaniji.

Takođe, još 13 bivših pripadnika Vojske i policije RS, osuđeno je za genocid počinjen Srebrenici.

Posljednja presuda za genocid izrečena je Ratku Mladiću, koji je 8. juna osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

XS
SM
MD
LG