Dostupni linkovi

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova zabrinuto zbog poziva Ivice Dačića SPC


Prazne klupe u Skupštini Crne Gore nakon što su poslanici vladajućeg Demokratskog fronta napustili sjednicu nezadovoljni usvajanjem Rezolucije, kao i razrješenjem ministra pravde Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida, Podgorica (17. jun 2021.)
Prazne klupe u Skupštini Crne Gore nakon što su poslanici vladajućeg Demokratskog fronta napustili sjednicu nezadovoljni usvajanjem Rezolucije, kao i razrješenjem ministra pravde Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida, Podgorica (17. jun 2021.)

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore izrazilo je zabrinutost izjavom predsjednika Skupštine Srbije Ivice Dačića koji je pozvao mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Joanikija da se "pozabavi" crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem, nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Skupštini Crne Gore 17. juna.

"Neshvatljivo je da jedan ovakav stav dolazi od predsjednika parlamenta države, koja je kandidat za članstvo u EU. Da i ne pominjemo da to što bi se ovakve i slične poruke mogle tumačiti i kao poziv na rušenje državnog poretka u zemlji, iako iskreno vjerujemo da to nije bila namjera gospodina Dačića", navedeno je 21. juna u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Povodom donošenje Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu, Dačić je kazao 20. juna na televiziji Pink da mitropolit Joanikije treba da se oglasi i da se malo pozabavi potezima Zdravka Krivokapića, jer i kod njega postoji odgovornost, zato što je mitropolit Amfilohije tražio da Krivokapić bude nosilac liste.

Ministarstvo je reagovalo, kako navodi, zbog poruke Dačića koja je upućena Zdravku Krivokapiću", premijeru susjedne nezavisne i suverene države i sekularne države" svih njenih građana.

"Ovakav neprihvatljiv i neshvatljiv istup, ne samo što je suprotan svim obrascima odgovornog državničkog ponašanja, već je, u trećoj deceniji 21. vijeka, zapanjujuće anahron, jer se njime dovodi u pitanje koncept moderne, sekularne i demokratske države i isto takvog društva", navelo je Ministarstvo.

Ministarstvo se saopštenjem oglasilo povodom "neprimjerenih poruka" koje su posljednjih dana upućene predsjednicima i potpredsjedniku Vlade i Skupštine Crne Gore, te dijelu crnogorskih poslanika sa najviših državnih srpskih adresa i tamošnjih medija.

"Nakon što su se prethodnih dana oglasili ministar Vulin [ministar policije Srbije] i predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, juče je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da 'neće dozvoliti da se donošenjem Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom Parlamentu stavi kolektivni žig na svakog pripadnika srpskog naroda' i još mnogo toga, zaključno sa porukama tipa 'daleko im kuća', teško shvatljivim, kada dolaze od lidera i državnika koji se zalažu za dobrosusjedske odnose, najbliskiju saradnju u regionu i njegovu evropsku budućnost", navelo je Ministarstvo.

Reagujući na usvajanje Rezolucije o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, Vućić je 18. juna ocijenio da su odluke crnogorskog Parlamenta usmjerene protiv interesa Republike Srbije.

"Naše je da narodu u Crnoj Gori kažemo da smo uvek bili sa njima, da mi bliže nemamo, ali da ćemo prema onima koji su donosili političke odluke samo da bi napakostili Srbiji ili da bi učinili nešto protiv Srbije, umeti da se odnosimo baš onako kako to zaslužuju", rekao je Vučić.

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova navodi da Rezolucija o Srebrenici "nije i ne može ni u kom slučaju biti dokument koji je usmjeren ni protiv jednog naroda i nijedne države", ponajmanje protiv srpskog naroda i Republike Srbije.

Ministarstvo je povodom izjave Vučića da će Srbi u Crnoj Gori biti "briga" Srbije, poručilo da će "brigu o njima, kao i svim drugim građanima, voditi crnogorske institucije".

Srpski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je kazao 18. juna da će tražiti da se onima, koji su u Skupštini Crne Gore glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, zabrani ulazak u Srbiju.

"Za razliku od gospodina Vulina, koji prijeti zabranama ulaska, mi nudimo građenje mostova među nama. Umjesto nesporazuma, kao i mnogo puta do sada, od 4. decembra – pozivamo na dijalog. Zarad prošlosti, ali i budućnosti naših pokoljenja, mi pružamo ruku prijateljstva. Kroz istoriju, niko tako snažno nije stajao uz Srbiju, kao Crna Gora, plaćajući čak i najskuplju cijenu", kaže se, između ostalog, u saopštenju crnogorskog Ministarstva.

Skupština Crne Gore je 17. juna glasovima 40 poslanika opozicionih partija na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića, dvije stranke socijaldemokratske orijentacije i manjinskih partija uz glasove vladajućih - Građanskog pokreta URA i Demokrata - usvojila Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Usvajanju Rezolucije oštro se usprotivilo 16 poslanika prosrpskog Demokratskog fronta (DF), koji su odlučili da bojkotuju rad Skupštine, poručivši da aktuelni premijer Zdravko Krivokapić više nema njihovo povjerenje i zatražili nove razgovore o odnosima u trojnoj parlamentarnoj većini.

XS
SM
MD
LG