Dostupni linkovi

IDC evidentirao 99.000 žrtava rata


Mirsad Tokača
Nešto manje od 99.000 građana Bosne i Hercegovine izgubilo je život u ratovima koji su devedesetih godina prošlog stoljeća vođeni na području bivše Jugoslavije, utvrdilo je opsežno istraživanje koje je proveo Istraživačko-dokumentacijski centar iz Sarajeva (IDC).

Direktor Centra Mirsad Tokača potvrdio je u subotu da su gotovo potpuno završene sve pripreme za objavljivanje konačnog popisa smrtno stradalih državljana BiH u razdoblju od 1991. pa do kraja rata 1995. godine.

"Utvrdili smo da je 96.595 osoba izgubilo život kao direktne žrtve rata dok se još 2.200 osoba može smatrati nedirektnim žrtvama rata jer su umrle usljed nedostatka hrane ili nemogućnosti liječenja prouzrokovanog ratnim sukobima", pojasnio je Tokača u Sarajevu gdje je predstavio metodologiju istraživanja koja bi uskoro trebala rezultirati objavljivanjem višetomne "Bosanske knjige mrtvih".

Istraživanje IDC-a koje je trajalo od 2000. godinekoštalo je oko 600.000 eura a finansirala ga je vlada Norveške.

Timovi stručnjaka prikupljali su podatke iz čak 689 izvora, od vladinih službi do nevladinih organizacija, vjerskih zajednica i medija.

Obavljeno je više od 7.700 intervjua te prikupljeno više od 60.000 fotografija smrtno stradalih kao i mjesta na kojima su pokopani.

Tokača smatra da je rječ o jako važnom poslu koji treba zaustaviti pokušaje političkih manipulacija posljedicama rata i brojem stradalih, pa se procjenjivalo da ih je 150.000 pa do čak do 450.000.

Tokača je kazao da su se on i njegov tim neprestano susretali sa brojnim opstrukcijama pa i optužbama poput onih da namjerno pokušavaju umanjiti broj ubijenih Bošnjaka.

"Bosanska knjiga mrtvih" sadržavaće kartone svih žrtava sa svim dostupnim osobnim podacima.

Projekat nije i zaključen jer će popis žrtava rata biti dopunjavan svaki puta kada se pojave podaci o eventualno stradalima koji do sada nisu registrovani.

Pročitajte intervju sa Mirsadom Tokačom

Pogledajte komentare (5)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG