Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Haška presuda je politička


Milan Milutinović

Na Kosovu se, zavisno od nacionalne pripadnosti, komentariše presuda Haškog tribunala da oslobodi odgovornosti bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića i da na kazne zatvora od 15 do 22 godina osudi petoricu drugih optuženih. Političari se, međutim, uglavnom slažu u oceni da je haška presuda za zločine nad Albancima politička, jer je Milutinović oslobođen optužbe.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči kaže kako Vlada Kosova poštuje autoritet Haškog tribunala, koji je dokazao da je na Kosovu bilo ratnih zločina.

„Vlada Republike Kosovo poštuje autoritet Međunarodnog suda za ratne zločine na prostorima bivše Jugoslavije. To je takođe jedna vrsta satisfakcije za mnogobrojne žrtve, za muke koje je narod Kosova pretpeo od ovih rukovodilaca. Mislimo da je to mogučnost da ljudi shvate da pravda na kraju dolazi na svoje mesto“, kaže Kuči, ističući da što se brže dogodi demistifikacija srpske politike, tim će veće biti šanse za mir i stabilnost u regionu i mogućnost pomirenja između naroda koji su dugo vremena bili ugnjetavani od srpske agresivne i genocidne politike.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi ocenjuje da se radi o političkoj presudi pošto je odgovornosti oslobođen Milan Milutinović, dok su kazne izrečene drugim optužima, prema njemu, manje od zasluženih.

“Mi smatramo da je bilo političkih uticaja na Haški tribunal, jer osloboditi predsednika Srbije, države koje je izvršila genocid, zločine i masakre na Kosovu, najbližeg saradnika Slobodana Miloševića je stvarno nonsens. Ovi drugi su osuđeni kao da su bili obični kriminalci. Međutim, na Kosovu je Srbija delovala kao država, kroz policijski i vojni aparat i zato su oni trebalo da dobiju najveću kaznu koju predviđa Haški tribunal“, kaže Isufi.

Odluku Haškog tribunala nerealnom ocenjuje i izvršni direktor Odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda na Kosovu Behxhet Shala:

„Odluka suda je nerealna. Nije ni približno u skladu sa delima za koje su optuženi. Sama činjenica da je oslobođen Milan Milutinović govori da se Haški tribunal nije potrudio da pravdu dovede do kraja, nije bio zainteresovan da nadoknadi porodice koje su stradale tokom rata. Na neki način, veoma sam siguran, politički se uticalo, da se napravi ravnoteža, izjednačavajući Srbe optužene sa albanskim optužneiicima kako bi se ovim suđenjem okončalo sve što se dogodilo na Kosovu“, rekao je Shala.

I predsednik Izvršnog odbora SNV Kosova Dragan Veljić ocenjuje da je odluka tribunala u Hagu politička:
„Haški tribunal ustvari ima dvostruke aršine i sve što se događalo oko Haškog tribunala sigurno je da ima jaku dozu politčkog a ne pravnog. Isto tako i ove presude imaju otprilike taj cilj ali nadam se da će ipak to biti u okviru pravnog a ne političkog“, kaže Veljić.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG