Dostupni linkovi

Žalbeni suci naložili novu procjenu sposobnosti Gorana Hadžića


Goran Hadžić u sudnici, 2011.

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pod predsjedanjem suca Carmela Agiusa dozvolilo je interlokutarnu žalbu haškog tužiteljstva u vezi prekida suđenja Goranu Hadžiću, ratnom premijeru tzv. SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, pobunjenog područja u Hrvatskoj tijekom prve polovice devedesetih godina.

Hadžiću je suđenje prekinuto krajem 2014.godine nakon što je utvrđeno da boluje od tumora mozga, a prvotne liječničke prognoze optuženom nisu išle u korist pa je, nakon višekratnih konzultacija s liječnicima, pušten na privremenu slobodu u Srbiju.

Tužiteljstvo je potom predložilo sucima mogućnost dovršetka suđenja bez Hadžića, među ostalim i odustajanjem od unakrsnog ispitivanja preostalih svjedoka obrane.

No to se nije dogodilo, a tužiteljstvo je nastavilo voditi pravnu bitku na Međunarodnom sudu (ICTY) za Jugoslaviju kako bi pokušalo završiti postupak po zapovjednoj odgovornosti za zločine protiv nesrpskog stanovništva na pobunjenom području Hrvatske (1991 – 1993).

Žalbeni suci su tu ponudu tužiteljstva istaknuli u novom nalogu za razmatranjem, kao i napomenuli da raspravni suci nisu dovoljno objasnili – zašto bi se praćenje ostatka suđenja preko video linka iz Srbije (što je ponuđeno od tužiteljstva kao jedno od rješenja), razlikovalo od gledanja suđenje od strane optuženog u haškoj sudnici.

Odluka o nastavku ili prekidanju suđenja

Dozvoljavajući interlokutarnu žalbu tužiteljstvu – žalbeni suci su naložili sucima tročlanog Raspravnog vijeća da ponovno razmotre „na temelju medicinskog materijala – je li Hadžić sposoban za suđenje – i ukoliko to ustanovi, procjeni sve razumski postojeće modalitete za nastavak suđenja te nakon ispravljanja identificiranih grešaka, razmotri - je li da se suđenje nastavi ili prekine“.

Žalbeno vijeće je naložilo raspravnim sucima da donesu odluku u vezi toga do 25.ožujka ove godine uz preporuku izbjegavanja bilo kakvog daljnjeg odlaganja i pauze u suđenju „zbog procjene hoće li se Hadžićevo zdravstveno stanje popraviti“.

Podsjetimo, tužiteljstvo je do polovice listopada 2013.godine - u ovom zadnjem u nizu haških suđenja, tijekom točno godinu dana izvođenja dokaza – izvelo 81 svjedoka koji su se pojavili pred sucima i uvrstilo još 45 svjedočenja u pisanoj formi, što je omogućeno pravilima Haškog suda (ICTY) u cilju što bržeg procesa.

XS
SM
MD
LG