Dostupni linkovi

Psiholog: Hadžić ne može pratiti suđenje


Daniel Martell
Daniel Martell

Na Haškom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) održana je rasprava na suđenju bivšem premijeru tzv. SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Goranu Hadžiću, na kojoj je ispitan forenzički neuropsiholog dr. Daniel Martell.

On je ovaj mjesec boravio u Srbiji gdje je tijekom dva dana ispitivao Hadžića kako bi utvrdio – može li tijekom kemoterapije tumora mozga nastaviti pratiti svoje haško suđenje, na kojem odgovara po zapovjednoj odgovornosti za zločine protiv nesrpskog stanovništva na pobunjenom području Hrvatske (1991 – 1993).

Haški suci, Hadžićeva obrana te optužba ispitivali su preko sat vremena forenzičkog neuropsihologa koji im je opisivao ispitivanje bolesnog Hadžića u Srbiji.

Dr.Martell pri tom je dao svoju ocjenu – kako Hadžić nije glumio prilikom ispitivanja sposobnosti praćenja suđenja. Tijekom ispitivanja je utvrđeno – da je optuženom smanjena sposobnost shvaćanja, kao i postotak inteligencije te da bi teško mogao pratiti suđenje.

„Kada živite s g.Hadžićem vidjeti ćete da stvari ne funkcioniraju. Nakon što ustane ujutro on se neće sjećati stvari par sati kasnije. On neće u stanju biti koncentriran kao drugi ljudi. U njegovom slučaju svakako bi njegova okolica primjećivala – da nešto s njim nije u redu“, naveo je Martell, spominjući kako optuženi zbog kemoterapije ima halucinacije i mučninu.

Loše prognoze

Podsjetimo, jednom od vođa pobune u Hrvatskoj Hadžiću, dvogodišnje suđenje je u prekidu od kraja prošle godine, kada je utvrđeno da optuženi boluje od tumora mozga.

Hadžić je tada ubrzo pušten iz haškog pritvora na privremenu slobodu u Srbiju, dok su strane u postupku – tužiteljstvo i obrana optuženog – nastavile rat na sudu, a u vezi budućnosti zadnjeg haškog suđenja.

Obrana je uputila zahtjev za okončanje postupka, dok je tužiteljstvo zahtijevalo da se suđenje nastavi, budući da se trebalo i završiti ove godine.

No, prema dr. Martellu, prognoze za optuženog Hadžića nisu dobre.

„Što se tiče – brzo napredujućeg tumora – to je najagresivnija vrsta moždanog tumora. Vrlo brzo raste taj tumor, može se očekivati da će nastaviti rasti i zbog toga će njegova sposobnost sudjelovanje – biti sve manja i manja“, opisao je liječnik napominjući da je za sada sve u redu s govorom optuženog, kao i njegovim razmišljanjem, ali da se to može ubrzo promijeniti.

Tužiteljstvo je inače predložilo sucima i mogućnost dovršetka suđenja bez Hadžića, među ostalim i odustajanjem od unakrsnog ispitivanja preostalih svjedoka obrane – čiji se iskazi ponude u dokazni spis - u pisanom obliku.

Raspravni suci će idući mjesec još usmeno saslušati specijalistu neuro-onkologa dr. Pola Speceniera, nakon čega će konačno odlučiti o sudbini nastavka zadnjeg haškog suđenja - u vezi događaja na prostoru bivše Jugoslavije.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG