Dostupni linkovi

Ibrahim Gashi u nezvaničnoj poseti BiH


Ibrahim Gashi, zamenik ministra spoljnih poslova Kosova, 22. april 2008.
Zamenik Ministra spoljnih poslova Kosova Ibrahim Gashi nezvanično je posetio Bosnu i Hercegovini.

Svrha Gashijeve posete Bosni, koja je realizovana uz pomoć albanskog ambasadora u Sarajevu, Flamura Gashija, bila je lobiranje sa priznanje kosovskih dokumenata, što bi u potpunosti omogućilo poštovanje recipročnih trgovinskih mera Kosova i BiH.

Prilikom dvodnevnog boravka u Sarajevu Gashi se iza zatvorenih vrata susreo sa bošnjačkim i hrvatskim visokim zvaničnicima bosansko-hercegovačke vlasti, ministrom sigurnosti BiH Sadikom Ahmetovićem, načelnikom Opštine Stari Grad Sarajevo Ibrahimom Hadžibajrićem, posetio je Institut za izučavanje ratnih zločina, te Privrednu Komoru Federacije BiH.

Nakon sastanka sa predsednikom Privredne komore u BiH, Gashi se u ime Vlade Kosova zahvalio što je predsedništvo BiH priznalo carinski pečat Kosova.

"To je dobar progres i dobar uslov za nastavak saradnje", kazao je on.
Predsednik privredne komore federacije BiH, Jago Lasić, obećao je će od bosanskohercegovačkih vlasti tražiti priznanje zvaničncih dokumenata Republike Kosova.

Gashi je međutim dodao da pored tog uspeha, postoji problem nepriznavanja kosovskih dokumenata, što otežava posao vozača koji izvoze robu u BiH.

"Susreli smo se sa visokim zvaničnicima i pokrenuli smo to pitanje, i smatramo da će se pronaći rešenje tom problemu. Razmena roba je u korist vaše privrede, i smatramo da se ta razmena može povećati u budućnosti. Ako Srbija tokom dijaloga Prištine i Beograda prizna kosovske dokumente, nema razloga da BiH to ne uradi", kazao je on.

Predsednik privredne komore federacije BiH, Jago Lasić, obećao je će od bosanskohercegovačkih vlasti tražiti priznanje zvaničncih dokumenata Republike Kosova.

"Nadam se da će naša saradnja u budćnosti biti još bolja, a da bi poduprli tu saradnju mi ćemo kao Gospodarska komora komora federacije tražiti da se što prije ukinu barijere u međusobnoj trgovini, u slobodnom kretanju ljudi i kapitala između nas i Kosova. Praktično da se ispoštuju 100 odsto odredbe CEFTA ugovora iz 2006. godine", kazao je on.

Jasić je takođe najavio da je dogovorena poseta delegacije Privredne komore Federacije BiH Kosovu.
XS
SM
MD
LG