Dostupni linkovi

I posle fusnote dileme oko predstavljanja Kosova


Grafit u Prištini - ilustracija
Grafit u Prištini - ilustracija
Poslednji sporazum Prištine i Beograda o regionalnom predstavljanju Kosova nije u potpunosti rešio dileme predstavljanja, ocenjuju kosovski poslanici i stručnjaci evrointegracija.

Prema njihovim rečima, najveći problem i dalje predstavlja nepriznavanje Kosova od strane pet država EU, dok u regionalnim inicijativama administracija UN-a, UNMIK, i ako je na Kosovu sada već neprimetan faktor, postignutim sporazumom dobija svoje mesto preko fusnote koja sadrži Rezoluciju 1244 SB UN-a.

Predsednik parlamentarne komisije za Evropske integracije, Lutfi Haziri ističe da će nepriznavanje Kosova od strane pet države EU reflektovati u svakom aspektu predstavljanje Kosova u inostranstvu.

On dodaje da su mnoga obećanja Evropske komisije koja su stigla nakon postizanja sporazuma bila data i ranije, ali ističe da postoji još jedan element, a to je povratak uloge UNMIK-a, što osigurava Rezolucija 1244.

Ostaje da se vidi da li će Kosovo biti jedini potpisnik ugovorenih sporazuma, ili će biti potrebna i prisutnost UNMIK-a.

“Problem je kod država koje nisu priznale Kosovo. Sa stola su uklonjeni i simboli Kosova i ono se predstavlja preko Rezolucije 12 44 koja na indirektan način priznaje UNMIK, kao povratnog aktera na stolu predstavljanja Kosova, što nažalost nije trebalo da se desi”, kazao je Haziri.

Pozitivne strane

Portparol UNMIK-a Oliver Salgado u izjavi za RSE ističe da se još uvek razrađuju modaliteti sprovođenja postignutog sporazuma, s ozbirom da je sporazum postignut pre par dana, te naglašava da UNMIK nema interesa od toga da prisustvuje sastancima.
Zastave Kosova - ilustracija
Zastave Kosova - ilustracija

“Za nas je ključno da vidimo Kosovo da učestvuje u regionalnim forumima i mi nemamo interesa od toga da prisustvujemo sastancima kada postoje alternativni pristupi za predstavljanje Kosova za koje se svi slažu”, kazao je Salgado, dodajući da postignut sporazum ne isključuje UNMIK iz bilo kog sporazuma, te da to i nije njegov cilj.

Analitičar Shenoll Muharremi smatra da postignut sporazum ima i pozitivne strane. On kaže da se ovim sporazumom Srbija složila da ne ometa predstavljanje Kosova u regionalnim inicijativama koje sponzoriše EU, kao što je to radila do sada.

“Rečeno je da Kosovo više neće biti ometano da govori o sebi i u svoje ime na regionalnim forumima. Takođe, premijer je javno izjavio da će biti olakšica kada je u pitanju učlanjenje Kosova u nekoliko važnih evropskih i uopšte međunarodnih organizacija, a još jedna stvar je početak perspektive za stabilizaciju i asocijaciju”, ističe Muharremi.

Postoji veliki broj regionalnih foruma, a Kosovo je do sada učestvovalo samo na nekoliko njih, kaže Muharremi. On navodi da od učešća u ovim inicijativama svaka zemlja dobija.

“U pitanju su forumi o energiji, transportu, infrastrukturi, trgovini, i drugim oblastima koji su formirani ranije i na kojima se zemlje regiona okupljaju i odlučuju o regionu i o njihovim zemljama”, kaže Muharremi.

Na osnovu sporazuma, UNMIK će biti pozvan na sve sastanke u okviru dogovora čiji je UNMIK potpisnik, a njihovo učešće će zavisiti od administracije UN-a.

Na osnovu sporazuma koji je objavljen u medijima, ističe se da nije zagarantovana upotreba simbola i zastava država, i da će se umesto njih upotrebljavati simboli EU.
XS
SM
MD
LG