Dostupni linkovi

Stigao zahtev BiH za izručenje Vučurevića


Božidar Vučurević - iz arhive
Božidar Vučurević - iz arhive
U Srbiji od 4. aprila u ekstradicionom pritvoru u Šapcu odluku o izručenju čeka Božidar Vučurević bivši gradonačelnik Trebinja čije izručenje traži od srede pored Hrvatske i BiH. Dve države za dva različita zločina.

Kome će on biti izručen i za koje zločine će odgovarati čovek koji je bio strah i trepet za nesrbe u Trebinju a koji će ostati upamćen i van granica Balkana kao čovek koji je granatirao Dubrovnik i poručivao da će na njegovim ruševinama sagraditi još lepši i stariji grad.

Višem sudu u Šapcu 20. aprila je stigao zahtev Bosne i Hercegovine (BiH) za izručenje ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, koga ta država traži zbog sumnji da je izvršio ratne zločine u Trebinju, potvrdio je našem Radiju portparol suda Slobodan Velisavljević.

“Danas nam je stigao zahtev poslat iz Ministartsva BiH",
kaže Velisavljević.

RSE: Da li to znači da će već danas Vučurević biti saslušan?

Velisavljević: Tko je planirano. Upoznavanje i izjašnjavanje u vezi sa dokumentacijom dostavljenom uz taj zahtev.

RSE: U kom slučaju može biti doneta konačna odluka?

Velisavljević: Ukoliko je ova dokumentacija kompletna, u tom slučaju se može u relativno kratkom roku odluka Suda o ispunjenosti pretpostavki. Dalji postupak zavisi od nadležnog ministra koji donosi konačnu odluku kome će biti isporučen.

Šta se nalazi u optužnici BiH pitali smo Borisa Grubešića portparola Tužilaštva u Sarajevu.

“U javnost ne možemo iznositi detalje o tome na šta se istraga odnosi. Ono što možemo reći je da se radi o istrazi za kaznena djela ratnih zločina nad uglavnom bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom na području Trebinja. Istraga se odnosi na ubojstva, na progone, na rušenje većeg broja verskih i sakralnih objekata u Trebinju i okolici",
kaže Grubešić.

RSE: Da li se u tom paketu nalaze i zločini prilikom granatiranja Dubrovnika?

Grubešić: Odnosi se na ratne zločine samo na teritoriji BiH.

RSE: A šta se događa, ako vama bude izručen, sa onim za šta ga tereti Hrvatska?

Grubešić: Očekujemo da se udovolji našem zahtjevu a što se drugih detalja tiče oni se mogu dogovarati u narednom periodu.

RSE: Ako dođe do suđenja u BiH, koji sud će mu suditi?

Grubešić: Sud BiH na državnoj razini.

Ko ima prednost

Prethodno je Vučurevićevo izručenje zatražila Hrvatska koja ga tereti za zločine počinjene tokom granatiranja Dubrovnika 91. godine kada su ginuli civili, uništeni delovi starog grada od neprocenjive vrednosti, kada se svet zgražao šta se radi sa gradom-spomenikom pod zaštitom Uneska.

VIDEO: Godišnjica razaranja Dubrovnika, 2009.

x
Godišnjica razaranja Dubrovnika (video iz 2009. godine)
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:47 0:00

Hrvatski zahtev za izručenje je stigao u Šabac još 11 aprila ali Sud nije o tom zahtevu okočao postupak. 2008. kada je u Hrvatkoj podignuta optužnica protiv Vučurevića, on je to ovako prokomentarisao:

“Apsolutno me to ne interesuje, ja sam građanin Republike Srspke, za mene postoje moji sudovi. Ne znam ni ko je taj Županijski sud niti me to interesuje.”


Danas je Vučurević iza rešetaka pa smo pital njegovog advokata advokata Vladimira Božovića gde bi za okrivljenog bilo poželjnije da mu se sudi.

“Za nas je apsolutno prihvatljivije izručenje matičnoj državi a to je BiH čiji je državljanin Božidar Vučurević, nego Hrvatskoj. I normalno je da ima bolji tretman u svojoj nego u stranoj državi.",
kazao je on.

Na pitanje da li misli da će se njemu suditi u Republici Srpkoj, Božović odgovara:

"RS je sastavni deo BiH. Tako da će se suditi u BiH. Ne znam koji sud, da li trebinjski ili mostarski, ne znam, imamo različite infromacije”.

To su želje okrivljenog i njegovog pravnog tima. Na osnovu čega će Sud doneti odluku kojoj državi da ga izruči pitali smo profesora međunarodnog prava Vojina Dimitrijevića.

“Prednost ima ona država na čijoj se teritoriji desilo krivično delo. Tu se može najbolje suditi jer su poznate sve okolnosti. Kod Vučurevića su posledice njegovog dela bile, kako to Hrvatska tvrdi, na njenoj teritoriji. Međutim, Vučurević je delovao na teritoriji BiH. Dakle, ona ima prednost”, smatra Dimitrijević.

Iz ovog tumačenja bi se moglo zaključiti da i za granatiranje Dubrovnika bivši gradonačelnik Trebinja može odgovorati pred bh. sudom.

Vučurević je uhapšen 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku, na osnovu poternice koju je za njim raspisala Hrvatska.

Na rešenje o eventualnoj dozvoli izručenja Vučurević će imati pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, a konačnu odluku donosi ministarka pravde Srbije Snežana Malović.

Vučurevic ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, a 2008. podneo je Konzulatu Srbije u Bosni Hercegovini zahtev za dobijanje srpskog državljanstva koje nije dobio.
XS
SM
MD
LG