Dostupni linkovi

I Amerika i Rusija na skupu o Libiji


Libijski pobunjenik stoji pored policajca koji reguliše saobraćaj na Trgu Mučenika u Tripoliju, 29. avgust 2011.
Američka državna sekretarka Hilari Klinton prisustvovaće međunarodnom skupu u Parizu, koji počinje u četvrtak sa ciljem da se pomogne libijskim pobunjenicima da formiraju privremenu vladu i započnu demokratizaciju.

Sastanak na kojem će učestvovati i predstavnici Rusije i Klintonova prozvan je "prijatelji Libije" a konferencija dolazi u trenutku dok pobunjenici na terenu još uvjek vode žestoke borbe i pokušavaju da konsoliduju snage nakon teške bitke za Tripoli protiv lojalista Muamera Gadafija prošle sedmice.

Na konferenciji, široj od Kontakt grupe za Libiju pobunjenici iz Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) podnijeće izvještaj o situaciji na terenu, te reći koja im je vrsta pomoći najneophodnija za novu Libiju, rekla je portparolka Klintonove, Victoria Nuland.

Procjenjuje se da je riječ o pomoći u oblasti upravljnja, bezbjednosti, humanitarane pomoći i ekonomskoj rekonstrukciji, kako je rekla Nuland i dodala da će učesnici sastanka raspravljati o tome na koji način međunarodna zajednica može podržati njihove napore uključujući i kroz strukture Ujedinjenih nacija.

Iako su od starta, prije šest mjeseci, podržavali legitimne zahtjeve pobunjenika, Vašington je tek prošlog mjeseca priznao Nacionalno prijelazno vijeće kao legitimnu privremenu vladu u Libiji.

To je praćeno i akcijom za odmrzavanje 1,5 milijardi dolara Libijskih sredstava na teritoriji SAD, što je bilo zamrznuto u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN.

Taj potez je pomogao Vašingtonu da se vrati u igru nakon što su prethodno ostavili Francusku i Britaniju da predvode NATO kampanju koja je protiv Gadafijevih snaga počela još u martu.

Portparolka američke državne sekretarke obećala je da će dalja pomoć biti koordinirana sa međunarodnom zajednicom i libijskim Prijalaznim vijećem i da Vašington želi da vidi tranziciju ka demokrtiji na najbolji mogući način za zemlju.

"Dani i sedmice koji predstoje biće veoma kritični za libijski narod i SAD i partneri će nastaviti da obezbjeđuju brzu i efikasnu pomoć Nacionalnom prijelaznom vijeću, s ciljem da ona stigne do libijskog naroda", kaže Victoria Nuland.

Razgovori u Parizu biće nastavak sastanka Konatakt gupe za Libiju održanog prošle sedmice u Istanbulu, gdje je 28 zemlja članica grupe, omogućilo odmrzavanje 2,5 milijardi dolara libijskog novca.

Pobunjenicima potrebno najmanje 5 milijardi dolara

I zvaničnici još 50- tak država koji su pozvani na sastanak u Pariz razgovraće i o ostalim praktičnim koracima kako bi pomogli Prijelazno vijeće, uz pomoć donacija te hrane, goriva kao i obezbjeđivanja policijske obuke.

Vašington je spreman da obezbijedi policijski trening, snagama sigurnosti pobunjenika nakon što Gadafi bude u potpunosti poražen, a sami su pobunjnici najavili da će im ta vrsta obuke biti neophodna.

Međunrodna zajednica na ovaj način sama sebe transformiše u tijelo koje će podržavati pobunjenike kao "prijatelji Libije" u nastojanju da ubrzaju demokratizaciju Libije na dugoročni period.
Libijski pobunjenik (levo) sa čovekom na koga sumnja da je plaćenik Moamera Gadafija u improvizovanom zatvoru u Tripoliju, 30. avgust 2011.

Skupu "Prijatelja Libije" u Parizu prisustvovaće i Rusija koja na taj način želi da se uključi u zaštitu svojih interesa na Sjeveru Afrike, saopštio u srijedu, izaslanik ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva.

"Po instrukcijama predsjednika, Rusija će učestvovati na konferenciji o Libiji, a predstavlja će je Mihail Margelov", saopštila je portparolka Varavara Pal. "Naša zemlja je među prvima pozvana da učestvuje na ovom forumu".

Rusija je kritikovala Kontakt grupu i Margelov je ponovio insistiranje Moskve da Savjet bezbjednosti UN, u kojem drži pravo veta kao stalna članica, "mora igrati ključnu ulogu" u raspravama o poslijeratnoj obnovi.

No, on je jasno stavio do znanja da Rusija, koja je imala milijarde dolara vrijedne ugovore o oružju, energiji i infrastrukturi sa režimom Muamera Gadafija, ne želi ispustiti svoju šansu zbog smjene vlasti u vodećoj naciji kada je riječ o proizvodnji nafte.

"Mi namjeravamo da pojasnimo naš pogled na proces uspostave novih vlasti u toj zemlji i, takođe, namjeravamo da imamo uticaja na proces zaštite ruskih ekonomskih i drugih interesa u Libiji", rekao je on.

Rusija je podržala zapadnu vojnu intervenciju u Libiji, uzdržavajući se na glasanju u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, marta ove godine, ali je optužila NATO snage da su vazdušnim napadima prekršili mandat koji im je dat na SB sa ciljem zaštite civila.

Ruski se predsjednik ipak pridružio pozivima Zapadnih zemlja Gadafiju da odstupi sa vlasti, no za razliku od SAD i ostalih zemlaja, Rusija nije priznala Nacionalano prijelazno vijeće kao legitimne libijske vlasti.
XS
SM
MD
LG