Dostupni linkovi

Zašto srpski 'front' iz Crne Gore traži pomoć od premijera Srbije?


Pismo Vučiću je poslato i nakon što je premijer Đukanović indirektno doveo u vezu DF sa planiranim i spriječenim terorističkim napadom u veče izbora
Pismo Vučiću je poslato i nakon što je premijer Đukanović indirektno doveo u vezu DF sa planiranim i spriječenim terorističkim napadom u veče izbora

Lideri opozicionog Demokratskog fronta (DF) i srpskih nacionalnih organizacija uputili su pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, u kome su saopštili da su „srpski narod u Crnoj Gori, njegovi politički, kulturni i vjerski predstavnici izloženi neviđenoj medijskoj i političkoj satanizaciji i progonu“.

Tražeći prijem kod srpskog premijera, lideri srpskih stranaka i organizacija tvrde da su medijski napadi na srpski narod dostigli vrhunac i to od pojedinih medija iz Srbije. Šta traže politički predstavnici Srba i šta je pozadina ovog pisma?

„Srpski narod u Crnoj Gori je izložen progonu, medijskoj i političkoj satanizaciji, ne samo od režima u Podgorici nego i od medija i drugih centara moći iz Srbije“, navodi se između ostalog u pismu koje su u uputili premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, sa predstavnicima organzacija sa srpskim nacionalnim predznakom.

Lideri Demokratskog fronta i srpskih nacionalnih organizacija traže prijem kod srpskog premijera
Lideri Demokratskog fronta i srpskih nacionalnih organizacija traže prijem kod srpskog premijera

U pismu stoji da traže prijem kod Vučića kako bi ga potpisnici upoznali sa „nepodnošljivim položajem i kampanjom koja se vodi protiv njih u Crnoj Gori“, a koja je kako kažu, “dostigla vrhunac kada je, sinhronizovanom akcijom režima i medija iz Srbije, srpski narod optužen za terorizam i organizaciju terorističko-kriminalnog ataka na institucije sistema u danu održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora“.

Lideri Fronta tvrde da su pritisci režima i tih medija posebno pojačani u trenutku kada se istrajava na tri ključna politička pitanja: poništavanje odluke Vlade Crne Gore o priznavanju Kosova, ukidanju sankcija Rusiji i protivljenje učlanjenju Crne Gore u NATO.

Komentarišući uvlačenje srpskog premijera Vučića u unutarpolitički sukob u Crnoj Gori, direktor Građanske alijanse Boris Raonić kaže da se radi o politčkoj nesmotrenosti lidera Demokratskog fronta koja služi za potrebu unutrašnje političke borbe u Crnoj Gori.

„Smatram to greškom, jer zahtjevati uplitanje premijera strane države u pitanja koja su crnogorska, svakako je problematično. Imajući u vidu i ostale tenzije koje su se dešavale u prethodnom periodu, to može samo dodatno pogoršati naše odnose. Sa druge strane, politički je nesmotreno jer se traži putem medija i javnosti, što implicira da oni nemaju maltene nikakvu komunikaciju ni dovoljan uticaj da ostvare tu komunikaciju.

Ukoliko se zbilja želi nešto postići onda se to radi na drugi način i van očiju javnosti. Treći nivo koji je problematičan je, da se traži od premijera bilo koje države, da utiče na privatne medije što je itekako problematično. Mislim da je u pitanju ishitrenost i greška i treba to posmatrati isključivo sa strane potrebe naredne političke borbe koja je već otpočela u Crnoj Gori“, kaže Raonić.

Lideri DF nemaju politički legitimitet da pišu u ime srpskog naroda u Crnoj Gori, kaže funkiconer DPS-a Predrag Sekulić:

„Podsjetio bih kolege iz Demokratskog fronta da oni ni na koji način nemaju pravo da zastupaju interese srpskog naroda u Crnoj Gori zato što više Srba u Crnoj Gori glasa za Demokratsku partiju socijalista nego za Demokratski front. Tako da oni nemaju nikakav politički niti bilo koji drugi legitimitet da bi pisali u ime srpskog naroda u Crnoj Gori ili da bi komentarisali položaj i status srpskog naroda.

Sve ono što je navedeno u pismu zaista ne može da stoji, a sa druge strane građani Crne Gore srpske nacionalnosti veoma dobro znaju da, ne samo da nisu građani drugog reda nego da zaista ne postoji nikakva mogućnost da se u državnom sistemu Crne Gore bilo ko marginalizuje, a posebno ne građani srpske nacionalnosti“.

Treba reći da je pismo srpskom premijeru Vučiću upućeno nakon održanih parlamentarnih izbora, tokom kojih su vladajuće stranke otuživale opozicioni Demokratski front da je finansiran iz Rusije i da radi protiv Crne Gore. Pismo Vučiću je poslato i nakon što je premijer Milo Đukanović indirektno doveo u vezu Demokratski front sa planiranim i spriječenim terorističkim napadom u veče izbora.

Uz to, prethodnih dana su vladajući Đukanovićev DPS i Demokratski front razmijenili neuobičajeno oštra optužujuća saopštenja o ulozi u osujećenom terorističkom napadu u Crnoj Gori i budućim mogućim pravnim posljedicama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG