Dostupni linkovi

Izgorio veći dio Parka prirode Hutovo blato u BiH


Močvarni dio je u požaru 2017. godine skoro u potpunosti uništen (Arhivska fotografija)
Močvarni dio je u požaru 2017. godine skoro u potpunosti uništen (Arhivska fotografija)

Požar koji je u nedjelju, 6. februara poslijepodne izbio u Hutovom blatu u kojem je opožarena veća površina ugašen je tokom noći na ponedjeljak.

''Požar je izbio jučer u 14.45 sati na istočnom dijelu Parka prirode Hutovo blato. Gasili smo jedan njegov dio koji je išao prema brdu, predjelu koji se zove Ostrvo, a ostalo nismo mogli jer je teren nepristupačan i za ljude i za vozila. U požaru je izgorjela veća površina'', potvrdio je u ponedjeljak 7. februara novinskoj agenciji Fena zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Čapljina Mate Jurković.

Jurković je dodao kako je sad situacija dobra jer je pala kiša i ugasila i taj preostali krak.

Park prirode Hutovo blato, između Čapljine i Stoca na jugu Bosne i Hercegovine, dijelom je prirodna, a dijelom umjetna akumulacija.

Ova močvara je ptičji rezervat i dom za više od 160 vrsta ptica, više od 600 biljnih vrsta te bogat riblji fond u pet jezera. Uvrštena je na listu međunarodnih važnih vlažnih staništa.

U posljednjih nekoliko godina, područje Hutovog blata pogodilo je više velikih požara.

Močvarni dio se inače nalazi između dva brda, između Crnog brda i Ostrva, a u požaru krajem oktobra 2017. skoro u potpunosti je uništen.

U požaru u januaru 2016. godine je opožareno oko petine močvarnog dijela Hutovog blata.

Krajem oktobra 2011. godine vatrena stihija uništila je 1.350 hektara površine Parka prirode, a šteta je procijenjena na oko 2,7 miliona maraka.

Požar je počeo dan nakon što je policija na tom području otkrila 13 plantaža indijske konoplje.

Zbog izgradnje elektroenergetskih postrojenja na širem području Hercegovine Hutovo blato je, prema podacima Svjetskog fonda za zaštitu prirode, izgubilo pola vode, odnosno pola močvarnih površina.

Stručnjaci i ekološki aktivisti upozoravaju da će, ukoliko se trend nebrige o tom biseru evropske prirodne baštine nastavi, za 35 godina Hutovo blato potpuno nestati.

XS
SM
MD
LG