Dostupni linkovi

Hutovo blato: Počela sezona, štete od požara još vidljive


Hutovo blato
U Parku prirode Hutovo blato, smještenom unutar čapljinske i stolačke općine, počela je turistička sezona. Javno poduzeće koje gospodari parkom trudi se osmisliti turističke i edukativne sadržaje za privlačenje posjetitelja, no nije lako. Hutovo još osjeća posljedice velikog prošlogodišnjeg požara, posebno ako se uzme u obzir da se na sanaciji radilo minimalno.

Popravkom brodica i osposobljavanjem pojedinih staza na Hutovom blatu stvoreni su preduvjeti za turističke i školske izlete. No sa dolaskom posjetitelja, kojih već dosta ima, ne prestaju problemi parka - najvećeg ptičjeg rezervata ovog dijela Evrope. Štete koje je Blatu u oktobru prošle godine načinio višednevni požar i dalje su vidljive, kaže direktor parka Nikola Zovko.

„Nekako smo počeli s ovom turističkom sezonom. Krenuli smo, uradili smo vlastitim snagama neke sadržaje, obnovili ih i pripremili smo se za turističku sezonu, tako da se puno ne osjete naši stvarni problemi, ali je činjenica da mi nismo bili u mogućnosti ništa poduzeti da pomognemo prirodi, da realiziramo naš prijedlopg sanacije i revitalizacije“, kaže Zovko.

Osnivač javnog poduzeća koje parkom gospodari je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, koja je ove godine za Hutovo u kantonalnom budžetu predvidjela 200.000 maraka. No, kako se isplaćivanje odvija mjesečno, uvelike ovisi o punjenju budžeta.

Nakon što je požar saniran, općina Čapljina i javno poduzeće Park prirode načinili su procjenu štete, cca 2 miliona i 700 hiljada maraka. Ali, prije nego što se osiguraju bilo kakva sredstva, procjenu moraju napraviti i kantonalni i federalni štab civilne zaštite. U kantonu taj proces još nije završen, otkriva Ivan Buntić, stručni saradnik Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša.

„Tu njihovu procjenu štete su, sukladno zakonu, proslijedili županijskoj komisiji za procjenu šteta, da oni utvrde da li su ta sredstva opravdana ili ne. Prema mojim informacijama, u tijeku je procedura što će se od ovoga dobiti, odnosno procijeniti koji je to iznos“, navodi on.

Sistemski problem

Direktno iz budžeta, ali i preko Fonda za zaštitu okoliša, za Hutovo blato je lani sredstva izdvojilo i Federalno ministarstvo turizma i okoliša. Tog novca, kao i iz mnogih drugih projekata, na računu Parka prirode još uvijek nema, žali se Zovko.
Požar u Hutovom blatu, oktobar 2011.
Požar u Hutovom blatu, oktobar 2011.

„Nažalost, nismo još uvijek realizirali niti jedan projekat koji smo u proteklom vremenu kandidirali, odnosno neke smo i ugovore zaključili“, rekao je Zovko.

Za provedbu Plana sanacije i revitalizacije, koji su u Parku prirode također načinili nakon požara, potrebno će biti oko 600.000 maraka. Osim toga, u Federalnom ministarstvu okoliša najavljuju da će kroz nove projekte i ove godine biti prilike da Hutovo blato osigura sredstva. No, koliko ovakve, 'interventne' aktivnosti uopće pomažu?

„To su određene ad hoc koje ne rješavaju problem, koje malo gase požar - ne samo bukvalno nego i inače. Treba riješiti stvar sistemski. Ovdje se zna ko je odgovoran, odnosno zna se ko upravlja zaštićenim područjem, i ako je to nadležnost HNK, onda trebaju u tom smislu i preuzeti i određivati svoje obaveze. Ako to neće ili ne žele, onda, s obzirom da se radi o visoko vrijednom području od međunarodnog značaja po Ramsar konvenciji kao močvarno područje, treba da vidimo da Federacija to preuzme. Najgore je da se zapušta to visoko vrijedno područje, što je do sada, pogotovo u ove dvije godine, nažalost bio slučaj“, kaže Mehmed Cero, pomoćnik federalne ministrice okoliša.

U srijedu će na Hutovom Blatu biti održana javna rasprava o novom federalnom Zakonu o zaštiti prirode. Zovko namjerava iznijeti prijedloge kako bi doprinio poboljšanju pojedinih članaka, sve s ciljem većeg angažmana u zaštiti upravo Hutovog Blata.

No, izražavanje spremnosti za pomoć, u sedam mjeseci koliko je od požara prošlo, vegetaciji ovog velikog ptičjeg staništa nije pomoglo. Priroda se sve ovo vrijeme najviše mogla osloniti samo na sebe.
XS
SM
MD
LG