Dostupni linkovi

Humza Yousaf položio zakletvu za premijera Škotske


Humza Jusaf je prvi musliman koji predvodi demokratsku zapadnoevropsku naciju
Humza Jusaf je prvi musliman koji predvodi demokratsku zapadnoevropsku naciju

Humza Jusaf položio je zakletvu kao novi lider Škotske u sredu na ceremoniji koja je spojila formalnu tradiciju sa njegovim pakistanskim nasleđem pre nego što je najavio imenovanja u svom kabinetu.

Jusaf, prvi musliman koji predvodi demokratsku zapadnoevropsku naciju, bio je obučen u crni šalvar kamiz na najvišem sudu Škotske, Sudu za zasedanje u Edinburgu, dok je njegova porodica to posmatrala.

Ovaj 37-godišnjak se zakleo na vernost kralju Čarlsu. On je ranije rekao da želi da zameni monarhiju izabranim šefom države ako ostvari svoj san o okončanju tri veka duge političke unije Škotske sa Engleskom.

Jusaf je za dlaku pobedio u trci za liderstvo u ponedeljak nakon borbe posle iznenadne ostavke Nikole Sterdžon, koja je dominirala škotskom politikom skoro deceniju.

Unutrašnja neslaganja oko budućnosti Škotske nacionalne partije koja se zalaže za nezavisnost ponovo su se pojavila nakon što je Jusafova glavna rivalka Kejt Forbs napustila vladu.


Forbs je odbila ponudu da postane ministarka za ruralna pitanja i ostrva, što je korak dalje od njene prethodne uloge ministarke finansija, navode BBC i škotske novine.

Očekivalo se da će Jusaf svojoj rivalki, koju je pobedio samo sa oko 2.000 glasova, ponuditi višu ulogu.

Jusaf treba u sredu popodne da objavi sastav svoje Vlade.

XS
SM
MD
LG