Dostupni linkovi

Premijerka Škotske Nicola Sturgeon se povlači sa funkcije


Premijerka Škotske Nicola Sturgeon
Premijerka Škotske Nicola Sturgeon

Premijerka Škotske Nicola Sturgeon rekla je u sredu da planira da se povuče posle više od osam godina na funkciji, usred kritika na račun njenog nastojanja da proširi prava transrodnih osoba i njene strategije za postizanje nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva.

Sturgeon je to objavila tokom konferencije za novinare u svojoj zvaničnoj rezidenciji u Edinburgu, rekavši da odluka nije odgovor na "najnoviji period pritiska", ali je dodala da je važno znati kada treba ustupiti mesto nekom drugom.

"U svojoj glavi i u svom srcu znam da je to vreme sada", rekla je ona. "Pravo vreme za mene, za moju stranku i moju zemlju."

Sturgeon (52) je na čelu Škotske od 2014. godine, kada su Škoti jedva izglasali da ostanu u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva. Dok je referendum najavljen kao odluka o nezavisnosti koja se donosi jednom u generaciji, Sturgeon i njena Škotska nacionalna partija su se zalagale za novo glasanje, tvrdeći da je odlazak Britanije iz Evropske unije promijenio osnovna pravila. Vlada Velike Britanije je odbila da dozvoli drugi referendum.

Sturgeon, prva žena lider decentralizovane vlade Škotske, rekla je da planira da ostane na funkciji dok stranka ne izabere novog lidera.

Škotska je deo Ujedinjenog Kraljevstva, ali, poput Velsa i Severne Irske, ima sopstvenu poluautonomnu vladu sa širokim ovlašćenjima nad nekim oblastima, uključujući zdravstvenu zaštitu.

XS
SM
MD
LG