Dostupni linkovi

Hubble snimio tajanstvenu mrlju koja rađa zvijezde


Hubble
Hubble
Svemirski teleskop Hubble prvi je puta snimio tajanstvenu zelenu mrlju u svemiru, i otkrio da je ona ne samo živa, nego i da rađa zvijezde, neke od njih stare samo dva milijuna godina, i to u udaljenom području svemira, gdje se zvijezde inače ne rađaju.

Naravno, kad se kaže mrlja, to je samo opisna funkcija, budući da je "Hanny's Voorwerp" - ime Hannin predmet je dobio po nizozemskoj profesorici koja je prvi put otkrila mrlju - velik kao Mliječna staza i udaljen je od nas oko 650 milijuna svjetlosnih godina.

NASA je na sastanku Američkog astronomskog društva u Seattleu objavila fotografiju koju je uhvatio Hubble.

Dijelovi Hanny's Voorwerpa se urušavaju, a pritisak koji nastaje stvara zvijezde. Zvijezde se rađaju izvan normalne galaksije, "usred ničega", kako je rekao jedan astronom, što nije uobičajeno.

Mrlja se uglavnom sastoji od vodikovog plina, koji se vrti zbog bliskog susreta dvije galaksije, i kojeg osvjetljava kvazar u jednoj od galaksija.

Prvi put ju je otkrila Hanny van Arkel, tada 24-godišnja profesorica u osnovnoj školi, u sklopu projekta Galaxy Zoo, u kojemu su svi mogli gledati zvjezdane fotografije i katalogizirati nove predmete.

Van Arkel je rekla da je neobičnu mrlju prvi puta vidjela 2007. godine, ali da se ona činila plava i puno manja.

Fotografija s Hubblea daje bolju sliku i bolje objašnjenje. Od Van Arkelinog otkrića, znanstvenici su pronašli 18 sličnih mrlja, ali niti jedna od njih nije ni upola tako velika kao Hanny's Voorwerp.
XS
SM
MD
LG