Dostupni linkovi

Poznata opservatorija uskoro će proslaviti 25. rođendan. Ključni stručnjaci ove misije rekli su na naučnoj konferenciji u Californiji da su instrumenti za detektovanje objekata u svemiru i dalje savršeno ispravni.

Hubble je trenutno uglavnom angažovan na zadatku pronalaženja prvih zvijezda koje su zasijale u svemiru.

Nakon pokretanja misije 1990. godine, kada je teleskop lansiran sa neispravnim ogledalom, Hubble je unaprijeđen i od tada je postigao impresivna otkrića.

Među ovim saznanjima, koja su doprinijela razvoju savremene astronomije, su potvrda postojanja ogromnih crnih rupa u svemiru i utvrđivanje starosti univerzuma.

Teleskop je i danas funkcionalan zahvaljujući popravkama i unapređenjima njegovih sistema koje su obavljali astronauti, prenio je BBC.

Poslije penzionisanja američkog svemirskog šatla, ovakve intervencije više nisu moguće, ali je Hubble i dalje tehnički ispravan.

"Posljednje servisiranje obavljeno je 2009. godine i astronauti su uradili nevjerovatan posao. Oni su ugradili nove instrumente koje smo razvili, baterije i žiroskope i u suštini su osvježili opservatoriju i doveli je u vrhunsko stanje", izjavila je Jennifer Wiseman, članica misije Hubble.

Elektronika u svemiru mora da trpi veoma nepovoljno okruženje sa jakom radijacijom, pa veliki kvar može da se desi u bilo kom trenutku.

Hubbleov nasljednik, "Svemirski teleskop James Web", bit će lansiran 2018. godine, a naučnici se nadaju da će dva aparata raditi uporedo barem nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG