Dostupni linkovi

Austrija i Bavarska zainteresirane za ukapljeni plin preko Hrvatske


Premijer Hrvatske Andrej Plenković , Zagreb, 2. jun 2022.
Premijer Hrvatske Andrej Plenković , Zagreb, 2. jun 2022.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, austrijski kancelar Karl Nehamer (Nehammer) i predsjednik vlade njemačke savezne pokrajine Bavarske Markus Zeder (Markus Söder) dogovorili su suradnju na sigurnoj i diversificiranoj opskrbi plinom sa terminala LNG u Omišlju na Krku, tokom zajedničke posjete 24. novembra.

“Ovdje smo da usvojimo zajedničku izjavu koja predstavlja formalizirani početak suradnje između Austrije, Bavarske i Hrvatske i to u energetsko političkom kontekstu zajedno s upravljačkim tijelom u kojem će sudjelovati predstavnici nadležnih vlada koji će pripremiti daljnju suradnju u pogledu energetske suradnje, izgradnje plinovoda”, rekao je Plenković.

On je podsjetio da je još prošlog ljeta odlučeno da se postojeći kapacitet plutajućeg LNG terminala sa 2,9 milijardi kubika plina godišnje podigne na 6,1 milijardi kubika.

“Na taj način će se moći primiti više od duplo plina nego što su ukupne potrebe hrvatskih kućanstava, gospodarstva i industrije. No, naša je želja u duhu europske solidarnosti i izmijenjenih okolnosti, da plinovodi i naftovodi koje Hrvatska ima, budu korisni i susjednim državama. Zato i inicijativa prema Sloveniji, Mađarskoj, BiH, Njemačkoj i Austriji predstavlja konkretizaciju različitih planova”, kazao je Plenković.

Vlada Republike Hrvatske prošle godine osim udvostručenja kapaciteta terminala, odlučila je i osiguravanje trasportnih kapaciteta za dvostruko veće količine plina od sadašnjih, na dionici od Zlobina do Bosiljeva.

Plinovod od LNG terminala do Zlobina ima dovoljan kapacitet, no problematična je 58 kilometara duga dionica do Bosiljeva.

XS
SM
MD
LG