Dostupni linkovi

Novinarski dom u Zagrebu na meti 'investitora'


Zgrada Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu
Zgrada Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) iznijelo je 7. kolovoza tvrdnje da se dvojica poduzetnika pokušavaju dočepati zgrade društva vrijedne najmanje 6,5 milijuna eura. Tužili su HND da im nadoknadi investiciju uloženu u zgradu s početka devedesetih.

„Želimo vjerovati da je sud prevaren“, kazala je članica Izvršnog odbora Hrvatskog novinarskog društva Slavica Lukić zaključujući priču o neizvršenoj investiciji u prizemlje velebnog zdanja Novinarskog doma u Zagrebu.

Investitori su tužili Društvo za povrat investicije i dobili pravomoćnu sudsku presudu da im Društvo mora nadoknaditi 350.000 eura. Ako nemaju gotovine, na bubanj bi išla imovina Hrvatskog novinarskog društva, koju čini velebna palača na četiri etaže u najstrožem centru Zagreba čija se vrijednost procjenjuje na najmanje 6,5 milijuna eura.

Sporni računi i dokumentacija

Šokirani presudom, u HND-u su krenuli proučavati spis, i ustanovili da je, kako navode, dio računa falsificiran, a podjednako tako i projektna dokumentacija koja je bila temelj za zahtjev za naknadu štete.

Podnijeli su kaznenu prijavu i Državno odvjetništvo je protiv Ante Matića, jednog od dvojice investitora čija je tvrtka UTT Europa 92 davno otišla u stečaj, podiglo optužnicu, kaže Slavica Lukić.

„Nije ga se moglo optužiti za krivotvorenje službene isprave, iako je Državno odvjetništvo utvrdilo da je krivotvorena, zato što se radi o računu iz 1989. godine i tu je nastupila zastara. Ali nije nastupila zastara za davanje lažnog iskaza jer je taj gospodin svjedočio u sudskom postupku protiv HND-a prvi puta 1994, i drugi puta 2014. godine. Dakle, za to djelo zastare nema“, naglašava Slavica Lukić.

Osim što su sud i sudski vještak koji je pregledao navodnu investicijsku dokumentaciju, previdjeli da čak ni datumi na nekim računima ne odgovaraju vremenu kada je navodna adaptacija obavljana, sud je uspio ne primijetiti da se kroz sudski spis provlači osobni identifikacijski broj (OIB) tužitelja koji nije službeno zaveden u sudski registar.

(De)blokada računa

Nakon što je Državno odvjetništvo podiglo optužnicu, navodni investitori ishodili su ekspresnu blokadu računa Novinarskog društva, ali je HND upozorio financijsku agenciju Fina da taj OIB ne postoji u sudskom registru, pa je blokada u roku od 24 sata skinuta.

Novac Novinarskog društva za sada je spašen, ali i dalje prijeti ovrha, istina ne na cijelu zgradu, već na jedan lokal i na dva stana u kojima žive zaštićeni najmoprimci.

U cijelom slučaju ima i elemenata politike.

Dvojica investitora koji su početkom devedesetih uletjeli sa spornom adaptacijom povratnici su iz Njemačke, i navodno imaju zasluga za obranu Hrvatske, pa kada ih je HND zbog neplaćanja najma i neobavljanja investicije tada želio deložirati, tadašnje Ministarstvo iseljeništva pisalo je društvu tražeći da ih se ne dira, jer da su – domoljubi.

Vodstvo HND-a na konferenciji: Branko Mijić, Slavica Lukić i Hrvoje Zovko
Vodstvo HND-a na konferenciji: Branko Mijić, Slavica Lukić i Hrvoje Zovko

„Mislim da je čak tadašnji pomoćnik ministra iseljeništva Damir Borovčak potpisivao te dopise koji su išli prema HND-u. Na neki način vršen je politički pritisak prema Hrvatskom novinarskom društvu i njegovom tadašnjem vodstvu da se te ljude ne dira i da ih se ostavi tu gdje jesu“, kaže predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

Sudska presuda o ovrhi je pravomoćna. U HND-u se nadaju da će optužnica protiv jednog od lažnih investitora ubrzati odluku da se cijeli sudski postupak koji je doveo do nje uputi u reviziju.

HND će o cijelom slučaju obavijestiti Međunarodnu i Europsku federaciju novinara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG