Dostupni linkovi

Milanović i Dačić grade, Nikolić razgrađuje


Susret Milanovića i Dačića u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:49 0:00
Poseta hrvatskog premijera Zorana Milanovića Beogradu u funkciji relaksiranja srpsko hrvatskih odnosa propraćena je neuobičajenom izjavom predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je ova poseta "neiskrena" i da je to pokušaj Hrvatske da "mirno uplovi u EU".

"Ako je Hrvatska podnela tužbu protiv Srbije zbog genocida, kako onda može predsednik hrvatske Vlade da dolazi u posetu? Neko onda tu nije iskren. Ili znaju da mi nismo počinili genocid, ili poseta nije iskreno prijateljska. Treba raščistiti sve, najlakše je da sednemo i ručamo zajedno. Pre toga mi treba da pomirimo narode, jer političari se lako svađaju i mire", rekao je Nikolić.

Pre toga, hrvatski premijer Zoran Milanovic i premijer Srbije Ivica Dačić složili su se da treba normalizovati odnose dve zemlje koji su praktično bili zamrznuti od dolaska nove vlasti u Beogradu sredinom prošle godine. Zahlađenje odnosa nastalo je nakon nekoliko problematičnih izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića o Vukovaru i Srebrenici.

Zagreb se nalazi u delikatnoj situaciji jer su na vlasti u Beogradu praktično akteri iz ratnih 90-ih. Beograd, pak, pamti način na koji su dočekani oslobođeni generali iz Haga.

„Znamo da ima mnogo pitanja oko kojih ne delimo iste stavove. Znamo da ima mnogo tema kojima se dira i u emocionalnom smislu pogađa u bližu ili dalju prošlost. Ali smo isto tako svesni da i pored toga moramo da sarađujemo“, rekao je premijer Srbije Ivica Dačić.
Zoran Milanović i Ivica Dačić prilikom susreta u Beogradu, 16. januar 2013.
Zoran Milanović i Ivica Dačić prilikom susreta u Beogradu, 16. januar 2013.

„Dame i gospodo, došao sam u Beograd da vidim možemo li bolje. Mi, Hrvatska i Srbija, Srbija i Hrvatska. Dvije susjedne zemlje koje su prošle kroz teške godine, zadnjih 20 godina konkretno koje pokazuju da politika nije samo razum, nego je politika i osjećaj. Na nama je da u okviru svog posla, svoje misije, svoje dužnosti činimo ono razumno što možemo“, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović.

Ove reči premijera Srbije Ivice Dačića i premijera Milanovića objašnjavaju delikatnost trenutka u srpsko hrvatskim odnosima koji su, kako je rečeno, ključni za ceo region.

„Priča se da je do ovog susreta došlo zato što je na tome insistirao Brisel. Ja mislim da je Brisel iznenađen što je do susreta došlo tako brzo“, rekao je Dačić.

„Mi prošlost ne možemo da izmenimo, ali možemo da mnogo utičemo na sadašnjost i budućnost i Hrvatske i Srbije i celog regiona. I u tom smislu pozitivno ocenjujem ovaj današnji sastanak i ne bih rekao da je ovo prvi korak, nadam se da je ovo značajan korak operativne saradnje dve vlade“, izjavio je premijer Dačić, a njegov zagrebački gost je dodatno objasnio svrhu posete:

„Ovo je sastanak koji se možda mogao dogoditi ranije, neke stvari su nam stajale na putu, nadam se da je sad tenzija splasnula. Inače, pozivam i celu regiju na aktivnost i suzdržanost u isto vreme. Aktivnost i ambiciju u pristupu u odnosu prema poslu, a suzdržanost prema svemu onome što može negativno uticati na bilo čije emocije. Njih je možda bilo i previše“, rekao je Milanović.

Hrvatska podržava Srbiju na putu ka EU

Između Srbije i Hrvatske ne postoje novi, već stari problemi, odnosno pitanja o kojima dve zemlje moraju razgovarati. Dačić je naveo da se prvi korpus problema odnosi na pitanja iz prošlosti, da većina datira od sredine devedesetih, a da je jedna od novijih pitanje presuda Haškog tribunala.

Dva premijera su razgovarala o izbeglim i nestalim, procesuiranju ratnih zločina, i sukcesiji. Dogovoreno je aktiviranje radnih grupa o ovim pitanjima.
Tomislav Nikolić u obraćanju novinarima, 16. januar 2013.
Tomislav Nikolić u obraćanju novinarima, 16. januar 2013.

Što se međusobnih tužbi tiče pred Međnaordnim sudom pravde, Dačić je izjavio da ne treba čekati 2014. godinu kada počinje sudski proces. Drugih nagoveštaja odustajanja od tužbi nije bilo.

Drugi korpus pitanja je ekonomska saradnja. Kao treći segment, srpski premijer je izdvojio približavanje Srbije EU. Dvojica premijera su podvukla da su sva ta pitanja iz nadležnosti vlada, a što se tiče susreta dva predsednika, Dačić je izjavio da se nada da će do toga doći. Zoran Milanović je objasnio:

„Nema nijedno novo pitanje iz novije povijesti, sva, baš sva, a ne većina pitanja su u nadležnosti Vlade Hrvatske, a ako dobro razumem Ustav Srbije i Vlade Srbije.“

Hrvatska, koju čeka skori ulazak u EU, podržava Srbiju na tom putu, rekao je hrvatski premijer "ne kao fraza, ne kao poza, nego kao sadržaj, jer nam je to u interesu. I to je dobro. Pozvani ste obratiti se za bilo koju pomoć. Mi ćemo biti fer. A vi nas mjerite, gledajte jesmo li fer“, poručio je Milanović.

Vraćamo se na kraju reakciji predsednika Nikolica koji je naveo da je prvo trebalo da se sastanu on i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, pa tek onda Dačić i Milanović.

"Ja predstavljam Srbiju i njene građane u zemlji i inostranstvu. Mislim da je prvo trebalo da bude susret dva predsednika, jer to označava da je došlo do uspostavljanja dobrih odnosa, i ne znam zašto Josipović izbegava taj susret. Što se mene tiče, Srbija treba da sarađuje i razgovara sa svakom državom u svetu, ali postoji put", rekao je Nikolić.

Nikolić je ocenio da Hrvatska ne može da bude ljuta na predsednika Srbije pa da "traži nekakav drugi način da se pojavi u Srbiji".

Sonja Biserko, predsednicsa Helsinškog odbora za Srbiju tim povodom za RSE kaže:

„Ne mislim da Nikolić može da zaustavi normalizaciju srpsko hrvatskih odnosa. Ali to jeste opstrukcija i negativni impuls poseti koja je trebalo da resetuje te odnose ili da ponudi neku novu inicijativu u međusobnom otvaranju. Nikolić pokazuje svoje pravo lice, pokazuje i da je Srbija podeljena u pogledu orijentacije u regionu i prema EU. Ova izjava je zapravo na liniji njegovih suštinskih stavova u odnosu na Hrvatsku“, komentariše Sonja Biserko.
XS
SM
MD
LG