Dostupni linkovi

Razbijanje leda: Milanovićev put u Beograd pozitivan korak


Zoran Milanović
Zoran Milanović
Hrvatska politička javnost pozdravlja odlazak premijera Zorana Milanovića u Beograd. Treba razgovarati, zajednička je ocjena sviju na hrvatskoj političkoj sceni povodom odlaska u Beograd.

„Uvijek je vrijeme za dijalog, i drago mi je da Milanović ide u Beograd“, kazao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

„To je prilika da na neki način otklonimo onaj zastoj koji je odnedavna nastao u odnosima Hrvatske i Srbije. Mislim da treba naprosto nastavljati dalje ono što se napravilo zadnje tri godine u popravljanju odnosa. Naravno, moramo znati da ima dosta pitanja o kojima mislimo različito, ali bez razgovora nema raščišćavanja sporova.“

Doći će vrijeme i za susret na predsjedničkoj razini, ocjenjuje hrvatski predsjednik.

„Taj trenutak će doći onda kada budemo mogli uvjeriti svoje javnosti u Hrvatskoj i u Srbiji da imamo zajedničku platformu za razvoj naših odnosa“, istaknuo je Josipović.

Vesna Pusić
Vesna Pusić
Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić povodom posjeta Milanovića kaže:

„Očekujem jednu pozitivnu poruku hrvatskoj i srpskoj, ali i generalno europskoj javnosti o uspješnoj mogućnosti kvalitetne regionalne suradnje i rješavanju problema u regiji kroz regionalnu suradnju, a ne konfrontaciju.“

Ona je dodala da se na razini ministarstava kontinuirano radno surađuje i da su precizirana tri područja na kojima treba raditi – teme preostale iz rata, gospodarske teme vezane uz hrvatski izlazak iz CEFTA-e nakon ulaska u Europsku uniju i zajednička europska budućnost država jugoistoka Europe.

Normalizaciju odnosa pozdravlja i predsjednik najveće oporbene stranke HDZ-a Tomislav Karamarko.

„Te odnose sigurno treba popraviti, oni nisu dobri. Prema tome, moramo prijeći preko ove situacije i izaći iz nje. Mi smo svjesni da je Srbija nakon oslobađajuće presude našim generalima upala u jednu fazu frustracije, međutim Srbi napokon moraju pogledati istini u oči i suočiti se sa činjenicom da su bili agresori koji nisu uspjeli, koji su izgubili. Rekao bih da će ih jedna takva svijest europeizirati, i mi ćemo biti jako strpljivi“, naveo je Karamarko.

Državnički potez

Komentator zagrebačkog „Jutarnjeg lista“ Davor Butković podsjeća za RSE da su odnosi Zagreba i Beograda pogoršani otkako su na vlasti u Srbiji ljudi koji su imali vodeće pozicije u vrijeme Miloševićevih osvajačkih ratova devedesetih, i nakon antihrvatskih reakcija srpske javnosti na oslobađajuće haške presude Markaču i Gotovini.

„Od ovih razgovora neće biti nikakvih ozbiljnih rezultata. Ovo je naprosto akt dobre volje u trenutku kada su hrvatsko-srpski odnosi pali na najnižu razinu u proteklih 6-7 godina. Milanović sada ide pokušati razbiti led, vjerojatno uz pristanak, da ne kažemo i po naputku Europske unije. U krajnjoj liniji, jasno je da je sa članstvom u Europskoj uniji jedna od međunarodnih obaveza Hrvatske da stalno drži kakve-takve odnose sa Srbijom“, ocjenjuje Butković.

„Milanovićev odlazak u Beograd je pozitivan korak,“ kaže za RSE politički analitičar i ministar vanjskih poslova u devedesetima Mate Granić i dodaje:

„U ovom momentu je jasno da je proteklu godinu dana bio jedan zastoj u odnosima između dvije države i ovo je dobra odluka premijera Milanovića da ide u Beograd i da razgovara o otvorenim pitanjima, jer se ona mogu rješavati samo razgovorom.“

Milanovićev put u Beograd pozdravlja i srpska manjina u Hrvatskoj.

„Svaki novi početak između Hrvatske i Srbije izgleda kao stvarni početak. U tom smislu je važno da dvojica novih premijera, koji do sada nisu imali priliku da se susretnu, taj sastanak obave. Tako da vjerujem da je premijer Milanović percipiran u Srbiji kao netko tko vodi brigu o unapređenju odnosa između dviju država“, kaže predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Politički analitičar Žarko Puhovski ocjenuje za RSE kako je Milanovićeva odluka da preuzme inidcijativu i odluči otići u Srbiju doista – državnički potez!

„Ono što je sada važno jest da se Milanović nastavi državnički ponašati, jer on dolazi u Srbiju u situaciji u kojoj je Hrvatska nadmoćnija nad Srbijom više nego ikada u povijesti, i u kojoj Hrvatska treba Srbiju manje nego ikada u povijesti. To je nešto što on ne smije javno pokazati, a što ne smije ne pokazati u razgovoru. I tu će trebati pokazati veliku vještinu“, zaključuje Puhovski.

Puhovski naglašava kako se mora shvatiti da daleko najveća prepreka u odnosima Hrvatske i Srbije nisu ni nedopustive izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića, ni histerija u Hrvatskoj povodom oslobađanja generala.

„Najveći je problem ulazak Hrvatske u Europsku uniju i izgradnja granice-tvrđave između Hrvatske i Srbije po nalogu iz Bruxellesa, i tu treba pokazati mudrost da se Srbija ne nađe u situaciji u kojoj se Hrvatska našla kada je Slovenija ušla u EU, a Hrvatska je bila na to potpuno nepripremljena“, istaknuo je Puhovski.
XS
SM
MD
LG